JAVNI RAZPIS ZA KANDIDATE ZA MLADEGA RAZISKOVALCA (m/ž) PRI IZBRANEM MENTORJU V LETU 2018

JAVNI RAZPIS ZA KANDIDATE ZA MLADEGA RAZISKOVALCA (m/ž) PRI IZBRANEM MENTORJU V LETU 2018

Na podlagi 112,113,114 in 115. člena Pravilnika o postopkih (so)financiranja, ocenjevanja in spremljanju izvajanja raziskovalne dejavnosti (UL RS št. 52/16 in 79/17) razpisujemo dve prosti delovni mesti mladih raziskovalcev (m/ž).

Vse dodatne informacije najdete na tej povezavi.

 

 

Spremljanje dozorevanja hmelja – rezultati vzorčenja 22. avgusta

Dr. Barbara Čeh in Monika Oset Luskar, IHPS

Sorta Savinjski golding je prešla v tehnološko zrelost v začetku tega tedna (19. avgusta). Pri vzorčenju 22. avgusta so bili storžki na vzorčenih lokacijah v polni zrelosti.  Vlaga v storžkih je bila 77,3 do 77,8 %. Vsebnost alfa kislin je bila 2,0 do 4,2 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). V tem tednu se je masa storžkov na eni lokaciji še nekoliko povečala, na dveh pa je ustaljena.

Masa 100 suhih storžkov pri sorti Styrian gold na lokaciji Žalec se je od začetka tedna povečala na 9,4 g. Vsebnost alfa-kislin je 4,9 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). V povprečju storžki že imajo značilen vonj, so zeleni, zaprti, kompaktni, nekaj kar debelih in šumečih. Pričakujemo, da bo ta sorta prešla na lokaciji Žalec, kjer poteka vzorčenje, v začetku naslednjega tedna.

Pri sorti Aurora so storžki zeleni, zaprti, že dokaj debeli in šumeči, malo jih je še drobnih in medlih.   Storžki v teh dneh še pridobivajo na masi, ki je bila na lokacijah v Savinjski dolini 22. 8. 2019 od 8,4 g do 11,0 g. Vsebnost alfa-kislin je od 8,9 do 9,4 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Vlaga v svežih storžkih je pri Aurori na vzorčenih lokacijah od 78,3 do 79,9. Pričakujemo, da bo ta sorte prešla v tehnološko zrelost  v naslednjem tednu – priporočamo, da sledite rezultatom vzorčenja 26.8., ki bodo objavljeni v torek, 27.8.2019.

Storžki sorte Bobek na vzorčeni lokaciji vsebujejo 79,3 % vlage, vsebnost alfa kislin je 6,1 v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki so zeleni, zaprti, še kar medli in drobni, zelo malo je šumečih.

Storžki sorte Celeia na vzorčenih lokacijah vsebujejo še 81,5 do 83 % vlage, vsebnost alfa kislin je 2,5 do 3,0 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki so zeleni, zaprti, še drobni in medli.

Storžki sorte S. Wolf na vzorčeni lokaciji vsebujejo 79,7 % vlage, vsebnost alfa kislin je 12,2 v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki so zeleni, zaprti, kar debeli, še kar veliko medlih, drobnih, malo pa že šumijo.

Glede začetka obiranja posamezne sorte na vaši kmetiji se odločajte individualno – orientirate se glede na spremljanje tehnoloških parametrov in pred odločitvijo prinesete vzorec storžkov iz vašega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage oziroma tudi na vsebnost alfa-kislin. Upoštevajte tudi izteke karenc.

Rezultati naslednjega vzorčenja  26. 8. bodo objavljeni v torek, 27. 8. 2019, po 15 uri.

Vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin

Na vzorcih naj bo navedeno: ime sorte, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja ter ime lastnika vzorca.

Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. Škatlico takoj po nabiranju zaprete. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.

Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.

Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo – upravna stavba IHPS, prvo nadstropje – vsak dan do 13. ure.

 

 

IHPS se predstavlja na AGRI 2019

Tudi letos sodeluje Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije na sejmu Agra 2019 na Pomurskem sejmu. Skupaj z Ekoci ekocivilno iniciativo Slovenije in Pomurskim sejmom smo zasadili Poligon Zeleni dragulji narave na katerem IHPS predstavlja različne sorte industrijske konoplje, zelišča za različno uporabo in hmelj, Ekoci pa rastline za samooskrbni preživitveni krog (vrtnine in poljščine). Vabljeni, da si ga ogledate.

Naši strokovnjaki vam bodo predstavili svoje izsledke in sicer v:

Soboto, 24. 8. 2019 ob 13.00 uri: Predstavitev posevka in lastnosti industrijske konoplje v Sloveniji, dr. Barbara Čeh

Ponedeljek, 26. 8. 2019 ob 11.00 uri: Predavanje: Kako izboljšati učinkovitost rabe vode pri kapljičnem namakanju, dr. Boštjan Naglič

Sreda, 28. 8. 2019 ob 11.00 uri: Predavanje: Gojenje zelišč v samooskrbnem vrtu in tržne priložnosti, mag. Nataša Ferant,

Sreda, 28. 8. 2019 ob 15.00 uri: Delavnica: Načini uporabe zelišč, ki naj rastejo v samooskrbnem vrtu, mag. Nataša Ferant,

Poleg tega bodo naši strokovnjaki sodelovali:

v soboto 24. 8. 2019 ob 14.30 v dvorani 5 dr. Barbara Čeh na okrogli mizi: Ali lahko ima lepo oblečen kmet večji ugled? in

v sredo 28. 8. 2019 ob 15.00 uri v dvorani 1 mag. Nataša Ferant, na posvetu:
Zdravljenje z naravo – priložnost za večji prihodek na kmetiji in zdravstveni turizem

Veselimo se srečanja z vami!

Spremljanje dozorevanja hmelja – rezultati vzorčenja 19. avgusta

Dr. Barbara Čeh in Monika Oset Luskar, IHPS

V času vzorčenja 19. 8. je na vseh 3 vzorčenih lokacija sorta Savinjski golding prešla v tehnološko zrelost. Storžki so bili že rahlo drobljivi, odprti, zlato zeleni, so prijetno dišali, šumeli in se odbijali, zelo malo jih je bilo medlih. Vlaga v storžkih je bila 78.4 do 78,8 %. Vsebnost alfa kislin je bila 2,7 do 4,1 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). V zadnjih dneh pred vzorčenjem sta se masa in dolžina storžkov ustalili oziroma so storžki na eni lokaciji še nekoliko pridobili na masi, ki je bila na dan vzorčenja in glede na lokacijo 8,5 do 8,7 g/100 suhih storžkov. Tudi na Koroškem je te dni ta sorta prešla v tehnološko zrelost.

Glede začetka obiranja na vaši kmetiji se odločajte individualno – orientirate se glede na spremljanje tehnoloških parametrov ali pred odločitvijo prinesete vzorec storžkov iz vašega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage oziroma tudi na vsebnost alfa-kislin. Pri tej sorti je to še zlasti pomembno, saj traja tehnološka zrelost le okrog en teden. Upoštevajte tudi izteke karenc.

Pri sorti Aurora so storžki zeleni, zaprti, še kar drobni in medli, nekaj pa jih je že debelih in šumeči, se še ne odbijajo. Vsebnost alfa-kislin je od 8,2 do 10,3 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki pridobivajo na masi, ki je bila 19. 8. 2019 od 7,7 g do 9,7 g. Vlaga v svežih storžkih je pri Aurori na vzorčenih lokacijah od 79,4 do 80 %.

Rezultati vzorčenja pri sorti Styrian gold na lokaciji Žalec so naslednji: masa 100 suhih storžkov je 7,8 g in se počasi povečuje, kakor tudi dolžina storžkov, ki je 24,4 mm. Vsebnost alfa-kislin je bila 19. 8. 2019 5,0 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). V povprečju storžki že imajo značilen vonj, večina pa še ni dosegla končne velikosti, so zeleni, zaprti, kompaktni, nekaj kar debelih in šumečih, še kar nekaj drobnih in medlih.

Rezultati naslednjega vzorčenja  22. 8. bodo objavljeni v petek, 23. 8. 2019, po 15 uri.

Vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin

Na vzorcih naj bo navedeno: ime sorte, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja ter ime lastnika vzorca.

Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. Škatlico takoj po nabiranju zaprete. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.

Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.

Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo – upravna stavba IHPS, prvo nadstropje – vsak dan do 13. ure.

 

 

Uporaba biooglja v hmeljiščih in vrtičkih za izboljšanje in ohranjanje stanja narave in okolja – predstavitev rezultatov uporabnikom, prebivalcem SSD

V okviru projekta Uporaba biooglja v hmeljiščih in vrtičkih za izboljšanje in ohranjanje stanja narave in okolja, ki poteka v Spodnji Savinjski dolini (SSD) v letih 2018 in 2019, smo izvedli predstavitev projekta in rezultatov v okviru rednega tehnološkega sestanka hmeljarjev 14. avgusta 2019. okrog 50 hmeljarjev in strokovnjakov s področja hmeljarstva je z zanimanjem prisluhnilo pozitivnim lastnostim biooglja na rodovitnost tal in praktičnim rezultatov iz domačega okolja. Več…

Spremljanje dozorevanja hmelja – rezultati vzorčenja 16. avgusta

Dr. Barbara Čeh in Monika Oset Luskar, IHPS

V času vzorčenja 16. 8. je deževalo, tako so izmerjene vrednosti tega dne za vlago nerealne in za vsebnost vlage v svežih storžkih pri Savinjskem goldingu velja, da so vrednosti že padle pod 79 %.

Za sorto Savinjski golding smo ob zadnjem poročanju zapisali, da predvidevamo, da bo tehnološka zrelost pri tej sorti na nekaterih lokacijah nastopila že v začetku tega tedna. Rezultati tokratnega vzorčenja le to potrjujejo. Storžki so na lokaciji Žalec dolgi 25,6 mm; od 12. avgusta so pridobili na velikosti.  Vsebnost alfa-kislin je od 3,4 do 4,4 % in se je ustalila. Masa 100 suhih storžkov pa je od 7,6 do 9,1g.

Več..

Spremljanje parametrov tehnološke zrelosti v letu 2019 in rezultati prvih vzorčenj

Dr. Barbara Čeh in Monika Oset Luskar, IHPS

V sklopu Strokovne naloge Tehnologija pridelave in predelave hmelja, ki jo izvaja IHPS, bomo v letu 2019 spremljali parametre tehnološke zrelosti (vsebnost vlage v storžkih, masa suhih storžkov, dolžina storžkov in vsebnost alfa-kislin) na več lokacijah pedološko in krajevno različnih lokacijah, ki smo jih določili v sodelovanju s KGZS, KGZ Celje, pri sortah:  Savinjski golding, Aurora, Celeia. Za sorte Bobek, Styrian gold, Styrian Wolf in Styrian Cardinal pa na eni lokaciji. Vzorčenja bomo izvajali v časovnem intervalu od 3 do 4 dni. Rezultate bomo objavljali sproti na spletni strani IHPS pod AKTUALNO, in jih bomo ažurirali ob torkih in petkih po 15 uri, razen v primeru dežja, ko bomo vzorčenje prestavili na prvi dan brez padavin. Poročali bomo tudi preko Hmeljarskih informacij, ko bodo le-te izhajale.

Več…

Povabilo k oddaji ponudbe za finančno vodenje evropskega projekta

Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije – IHPS, Cesta Žalskega tabora 2, 3310 Žalec, matična številka: 5051762000, davčna številka: SI93987161, ki ga zastopa Martina Zupančič, direktorica

Objavlja naslednje povabilo:

 Povabilo k oddaji ponudbe za finančno vodenje evropskega projekta za obdobje trajanje projekta 36 mesecev

Več…

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2019 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki