Obvestilo in urnik obnovitvenega usposabljanja za prodajalce FFS

Obveščamo vas, da Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije organizira obnovitveno usposabljanje za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi za PRODAJALCE FFS, ki bo dne; 01. februar 2018. Na usposabljanje se prijavite s prijavnico, ki vam je na voljo na spletni strani http://www.ihps.si (MS Word) ali http://www.uvhvvr.gov.si. Izpolnjeno prijavnico vrnete po pošti na inštitut ali po faxu št.: 03 71 21 620 ali po elektronski pošti: uros.kolenc@ihps.si. Prijavnico lahko tudi izpolnite in oddate tudi na sedežu inštituta v Žalcu (Oddelek za varstvo rastlin ali tajništvo).

Vrsta usposabljanja Datum izvedbe Cena usposabljanja € (z DDV)
PRODAJALCI FFS 1. februar 2018 52,46

 

Več o usposabljanjih za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi si lahko preberete na tej povezavi.

Vesel Božič in srečno 2018

IHPS_cestitka

Vesel božič, rodovitno in ustvarjalno leto 2018 Vsem želi Vaš Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije.

V tem lepem decembrskem času je prav, da se iz srca zahvalimo za sodelovanje vsem in vsakomur, ki je po svojih močeh pomagal ustvarjati strokovno, zakonodajno in proizvodno tako bogato leto, kot je 2017 bilo. Seveda je ob tem vedno prisotna želja, da bi bilo tako leto tudi naslednje in naslednja leta.

Vsem Vam in Vašim družinam želim v imenu Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vesel božič in srečno ter ustvarjalno novo leto.

Martina Zupančič, univ. dipl. inž. agr., direktorica

Osnovno usposabljanje za prodajalce FFS

Obveščamo vas, da Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije organizira osnovno usposabljanje za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi za PRODAJALCE FFS, ki bo dne: 09. – 11. januar 2018. Na usposabljanje se prijavite s prijavnico, ki vam je na voljo na spletni strani http://www.ihps.si (MS Word) ali http://www.uvhvvr.gov.si. Izpolnjeno prijavnico vrnete po pošti na inštitut ali po faksu št.: 03 71 21 620 ali po elektronski pošti: uros.kolenc@ihps.si. Prijavnico lahko tudi izpolnite in oddate tudi na sedežu inštituta v Žalcu (Oddelek za varstvo rastlin ali tajništvo).

Vrsta usposabljanja Datum izvedbe Cena usposabljanja € (z DDV)
PRODAJALCI FFS 09. – 11. januar 2018 164,70

Obvestilo in urnik osnovnega usposabljanja

Več o usposabljanjih za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi si lahko preberete na tej povezavi.

VABILO NA IZOBRAŽEVANJE ZA PRIDOBITEV ZNANJA S PODROČJA PIVOVARSTVA

Obveščamo vas, da bomo v času od 05. 03. do 08. 05. 2018 izvajali izobraževanje za pridobitev znanj s področja pivovarstva, ki omogoča tudi pridobitev certifikata nacionalne poklicne kvalifikacije pivovar/pivovarka. Podrobnosti so podane v vabilu.

Na tečaj se prijavite s prijavnico, ki vam je na voljo na povezavi. Izpolnjeno prijavnico vrnete po e-pošti na naslov marija.hribernik@ihps.si ali po faxu št.: 03 71 21 620 do 10. 02. 2018.

CRP: V4-1609: Natančnost napovedovanja namakanja – TriN

Podnebne spremembe ne pomenijo le dviga povprečne temperature zraka, ampak tudi spremenjene vremenske in podnebne vzorce ter pogostnost in jakost ekstremnih dogodkov, kot so vročinski valovi, suše in obilno deževje. Namen ciljnega raziskovalnega projekta TriN, ki bo potekal med letoma 2016 in 2018 in ga vodi Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, IHPS pa nastopa kot eden od partnerjev v projektu, je izboljšanje prognostične službe v podporo namakanju in napovedi namakanja, da bi s tem zagotovili okolje za bolj učinkovito rabo vode in infrastrukture.

Več informacij vam je na voljo na tej povezavi.

 

Obnovitveno usposabljanje za svetovalce za FFS

Obveščamo vas, da Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije organizira obnovitveno usposabljanje za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi za SVETOVALCE ZA FFS dne; 14. november 2017. Na usposabljanje se prijavite s prijavnico, ki vam je na voljo na spletni strani http://www.ihps.si (izobraževanje – usposabljanje za ravnanje s FFS) ali www.uvhvvr.gov.si (obrazci – fitofarmacevtska sredstva – obrazci in navodila – prijavnica na usposabljanje). Izpolnjeno prijavnico vrnete po pošti na inštitut ali po faxu št.: 03 71 21 620 ali po elektronski pošti: uros.kolenc@ihps.si. Prijavnico lahko tudi izpolnite in oddate tudi na sedežu inštituta v Žalcu (Oddelek za varstvo rastlin ali tajništvo).

Vrsta usposabljanja Datum izvedbe Cena usposabljanja € (z DDV)
SVETOVALEC ZA FFS 14. 11. 2017 74,42

Obvestilo in urnik obnovitvenega usposabljanja za svetovalce za FFS

Več o usposabljanjih za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi si lahko preberete na tej povezavi.

Podrahljavanje v hmeljiščih

Letošnje obdobje spravila hmelja je bilo zelo deževno, v prvih dveh dekadah septembra je padlo kar 219 mm padavin na m2. Hmelj je bilo potrebno kljub zelo mokrim tlom v tem času obrati, saj je bil v tehnološki zrelosti. Mokra tla in deževno vreme sta ne samo zelo ovirala spravilo, pač pa je to tudi povzročilo, da so se tla v kolesnicah zaradi vožnje s traktorji in prikolicami zelo zbila, uničil pa se je tudi sklop podsevkov.

Zaradi tega bi bilo strokovno upravičeno, da bi čimprej, ko bo vlažnost tal to omogočala, pričeli z nujnim tehnološkim ukrepom – podrahljavanjem, da se bodo tla v medvrstnem prostoru zrahljala in bo to omogočilo ustrezno praho čez zimo, da se trenutno zelo poslabšana struktura tal čez zimo lahko izboljša.

V okviru obvezne zahteve HML_POKT: Pokritost tal v medvrstnem prostoru, operacija Hmeljarstvo v okviru ukrepa Kmetijsko-okoljsko-podnebna plačila za obdobje 2014 – 2020, je navedeno, da morajo biti tla v medvrstnem prostoru hmeljišča do najmanj 25. oktobra tekočega leta pokrita z eno izmed izbranih kmetijskih rastlin. Zaradi zgoraj navedenega razloga smo poslali na MKGP vlogo, da se ta datum v letu 2017 prestavi na začetek oktobra. Ko bomo dobili odgovor, vas bomo o tem obvestili.

 

CRP Pridelava industrijske konoplje v Sloveniji v oddaji Ljudje in zemlja

V okviru dogodka Sojino in konopljino dopoldne, ki so ga organizirali kolegi z Biotehniške fakultete UL pod vodstvom doc. dr. Darje Kocjan Ačko, je potekalo tudi snemanje za oddajo Ljudje in zemlja. Dogodek je obeležen v oddaji Ljudje in Zemlja TV Slovenija 1, ki je bila na sporedu 8. oktobra 2017. Na povezavi se vsebina v zvezi s projektom CRP Pridelava industrijske konoplje v Sloveniji začne na 34:10 minuti.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2018 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki