Poligon zeleni dragulji narave – novim izzivom naproti

Na sejmu Naturo na Pomurskem sejmu je 21. 4. 2017 potekala tudi otvoritev poligona Zeleni dragulji narave s simbolično setvijo konoplje, ki jo je posejal minister Dejan Židan skupaj s predstavniki Pomurskega sejma, stroke – IHPS, kmetov, gospodarstva in nevladnih organizacij na pobudo Ekoci – eko civilne iniciative Slovenije.  Poligon je postavljen s ciljem prikaza celovitega procesa – od semena do izdelka v krogotoku krožnega gospodarstva, »Circular change«, kjer ima sodobna trajnostno naravna agronomija pomembno vlogo. Gre tudi za diseminacijo rezultatov Ciljnega raziskovalnega projekta Pridelava industrijske konoplje v Sloveniji. Na poligonu bomo oskrbovali rastline skozi celotno rastno dobo, na ogled pa bo zopet na sejmu AGRA, ko bodo rastline že v svojem polnem razcvetu.

Slovenija je čudovita dežela z bogato biotsko pestrostjo z več kot 26.000 različnimi rastlinami, kar pa ni samo po sebi umevno, zato si je potrebno za  njihov sonaravni obstoj vsak dan znova prizadevati. Cilj razvoja ne sme biti le dobiček, ampak trajnostna naravnanost, je poudaril na otvoritveni slovesnosti minister mag. Dejan Židan ter predstavil tudi zanimiv ukrep za vzpodbude aktivnosti proti zaraščanju kmetijskih površin.

Nataša seje Podajmo si roke 1

Otvoritev poligona Zeleni dragulji narave – raziskovalno svetovalnega poligona na Pomurskem sejmu – od semena do izdelka. Simbolično sejanje industrijske konoplje avtohtone sorte Gorička Simba. Na slikah: Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag.  Dejan Židan, državni sekretar Marjan Podgoršek, predsednik Pomurskega sejma Janez Erjavec, Irena Rotar, Ekoci –  eko civilna iniciativa Slovenije, mag. Nataša Ferant, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Dejan Rangeo, kmet in pridelovalec industrijske konoplje, Stanka Desnik, direktorica Krajinskega parka Goričko, Mateja Jaklič, direktorica Pomurskega sejma, Marko Klemenčič, predsednik Zadruge Ekoci Coop. Foto: arhiv Ekoci

20170421_105207 20170421_110457

 

Osnovno usposabljanje za svetovalce za FFS

Obveščamo vas, da Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije organizira osnovno usposabljanje za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi za svetovalce za FFS od 08. do 12. maja 2017. Na usposabljanje se prijavite s prijavnico, ki vam je na voljo na spletni strani www.ihps.si (izobraževanje – usposabljanje za ravnanje s FFS) ali www.uvhvvr.gov.si (obrazci – fitofarmacevtska sredstva – obrazci in navodila – prijavnica na usposabljanje). Izpolnjeno prijavnico vrnete po pošti na inštitut ali po faxu št.: 03 71 21 620 ali po elektronski pošti: uros.kolenc@ihps.si. Prijavnico lahko tudi izpolnite in oddate tudi na sedežu inštituta v Žalcu (Oddelek za varstvo rastlin ali tajništvo).

Vrsta usposabljanja Datum izvedbe Cena usposabljanja € (z DDV)
SVETOVALEC ZA FFS 08. – 12. maj 2017 397,72

Obvestilo in urnik osnovnega usposabljanja za svetovalce za FFS

Več o usposabljanjih za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi si lahko preberete na tej povezavi.

36. EBC (Evropski pivovarski kongres) 14.-18.5. Ljubljana, Slovenija

V okviru 36. EBC Evropskega pivovarskega kongresa (European Brewery Convention), ki bo v Sloveniji med 14. in 18. majem 2017, bo potekala  delavnica s predavanji, ki nosi naslov »Zgodba o slovenskem hmelju in pivu«. V vlogi predavateljev bosta dr. Andreja Čerenak in dr. Iztok Jože Košir z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije.

Več o prihajajočem dogodku si lahko preberete na tej povezavi.

EBC-Zgodba-o-hmelju

11. dnevi odprtih vrat v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin

5.in 6. maja 2017 od 8h do 18h bodo potekali na IHPS že 11. tradicionalni dnevi odprtih vrat v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin. Tako kot vsako leto bomo tudi letos obiskovalcem ponudili pester program, prodajo okoli 70 različnih eko sadik zelišč, in nudili nasvete za pridelovanje in uporabo. V petek bo na voljo tudi ogled mikropivovarne z degustacijo hišnega piva.

Vabljeni!

Program 11. Dnevi odprtih vrat v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin si lahko ogledate tukaj.

Seznam FFS v hmeljarstvu je dopolnjen z dnem 10.4.2017

Seznam fitofarmacevtskih sredstev (FFS) v hmeljarstvu je dopolnjen z dnem 10.4.2017 s fungicid Vivando (a.s. metrafenon) za zatiranje hmeljeve pepelovke na hmelju. Sredstvo Vivando je polsistemičen fungicid s translaminarnim delovanjem, ki se uporablja preventivno za zatiranje hmeljeve pepelovke. Njegova uporaba je dovoljena v istem hmeljišču največ 2-krat letno, v časovnih razmikih od 7 do 12 dni. Karenčna doba za hmelj je 3 dni. Vse nadaljnje podrobnosti najdete v dopolnjenem Seznamu FFS za hmelj za leto 2017 (dop. 10.4.2017).

Več o seznamu FFS si lahko preberete na tej povezavi, kjer je dostopen tudi celoten arhiv.

Obnovitveno usposabljanje za svetovalce za FFS

Obveščamo vas, da Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije organizira obnovitveno usposabljanje za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi za SVETOVALCE ZA FFS dne: 19.04.2017. Na usposabljanje se prijavite s prijavnico, ki vam je na voljo na spletni strani www.ihps.si (izobraževanje – usposabljanje za ravnanje s FFS) ali www.uvhvvr.gov.si (obrazci – fitofarmacevtska sredstva – obrazci in navodila – prijavnica na usposabljanje). Izpolnjeno prijavnico vrnete po pošti na inštitut ali po faxu št.: 03 71 21 620 ali po elektronski pošti: uros.kolenc@ihps.si. Prijavnico lahko tudi izpolnite in oddate tudi na sedežu inštituta v Žalcu (Oddelek za varstvo rastlin ali tajništvo).

Vrsta usposabljanja Datum izvedbe Cena usposabljanja € (z DDV)
Svetovalec za ffs 19. april 2017 74,42

Obvestilo in urnik obnovitveno usposabljanje 19.4.2017

Več o usposabljanjih za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi si lahko preberete na tej povezavi.

Seznam FFS v hmeljarstvu je dopolnjen z dnem 28.3.2017

Seznam fitofarmacevtskih sredstev (FFS) v hmeljarstvu je dopolnjen z dnem 28.3.2017 sredstvom Movento SC 100 (sistemičen insekticid in akaricid), za katerega je UVHVVR izdala dovoljenje za nujne primere v hmeljarstvu.

Vse nadaljnje podrobnosti najdete v dopolnjenem Seznamu FFS za hmelj za leto 2017 (dop. 28.3.2017).

Več o seznamu FFS si lahko preberete na tej povezavi, kjer je dostopen tudi celoten arhiv.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2017 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki