Obvestila sadjarjem, Letnik 27 , št. 20, 06. novembra 2018

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: Alenka Ferlež Rus
E-pošta urednika: alenka.ferlez-rus@ihps.si
Uredniški odbor: Alenka Ferlež Rus, dr. Magda Rak Cizej, dr. Sebastjan Radišek, Gregor Leskošek
Naklada: 30 izvodov. Letna naročnina 20,20 €
ISSN 2536-233X (za spletno izdajo)
Letnik 27 , št. 20
06. novembra 2018

ŠKROPLJENJE JABLAN IN HRUŠK

V intenzivnih nasadih jablan in hrušk začenja listje odpadati. Intenzivnejše odpadanje listja pričakujemo, ko bo nastopilo obdobje hladnega in deževnega vremena.

Ob odpadanju listja na poganjkih nastajajo številne odprte rane, na katerih se v ugodnih vremenskih razmerah lahko naselijo bakterije in glive, bodisi v obliki težko opaznih rakastih ran ali v obliki nevidne latentne okužbe, ki predstavljajo nova žarišča za širjenje bolezni v naslednjem letu.

V nasadih jablan in hrušk, kjer imate težave z obvladovanjem glivičnih bolezni (škrlup, jablanov rak) in nasadih, ki so bila okužena (oz. se nahajajo na okuženem območju) z bakterijo Erwinia amylovora, povzročiteljico hruševega ožiga priporočamo, da za omejevanje novih okužb opravite škropljenje jablan in hrušk z bakrovimi pripravki. Škropljenje lahko kot preventiven ukrep opravite tudi v vseh ostalih nasadih ter ohišnicah jablan in hrušk.

Glede na toplo in suho vreme je zdaj čas, da opravite škropljenje z enim od pripravkov na osnovi bakra kot so: Cuprablau Z 35 WG ali Cuprablau Z 35 WP (3 kg/ha za zatiranje jablanovega škrlupa) ali Nordox 75 WG (1,6 kg/ha), ki pa je registriran samo za omejevanje okužb z jablanovim rakom.

V primeru nizkih temperatur pazite, da z bakrovimi pripravki škropite, ko so temperature enake ali višje od 5 °C.

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2019 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki