Obvestila sadjarjem, Letnik 26 , št. 2, 10. marca 2017

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: Alenka Ferlež Rus
E-pošta urednika: alenka.ferlez-rus@ihps.si
Uredniški odbor: Alenka Ferlež Rus, dr. Magda Rak Cizej, dr. Sebastjan Radišek, Gregor Leskošek
Naklada: 30 izvodov. Letna naročnina 20,20 €
ISSN 2536-233X (za spletno izdajo)
Letnik 26 , št. 2
10. marca 2017

VARSTVO BRESKEV IN NEKTARIN

Na območju Celjske in Koroške regije so breskve in nekarine v povprečju na opazovane lokacije v fenološki fazi konca nabrekanja brsta (BBCH 03 luske razprte, vidni svetlo zeleni deli brsta) in na sončnih legah ter peščenih že vstopajo v fazo odpiranja brsta (BBCH 53 cvetni brsti, vegetativni brsti pa prehajajo v fazo BBCH 09, ko so vidni zeleni listni vršički).

Tako bodo ob nadaljevanju toplega vremena ob prvih naslednjih padavin izpolnjeni vsi pogoji za okužbe z breskovo kodravostjo.

Svetujemo, da pred naslednjimi napovedanimi padavinami preventivno poškropite breskve in nektarine, saj bo takrat nevarnost za okužbe z breskovo kodravostjo velika.

V kolikor še niste uporabili pripravkov na osnovi bakra in so breskve ter nektarine v fenološki fazi BBCH 03, opravite škropljenje s pripravki kot so: Cuprablau Z 35 WP (3 kg/ha), Cuprablau Z ultra WP (1,8 kg/ha), Nordox 75 WG (2 kg/ha), Biotop bakrov fungicid plus (1% konc.) ali Champion 50 WG  v 0,5 % konc. (samo uporaba zalog -stara etiketa!).

V primeru, da ste škropljenje z bakrovimi pripravki že opravili in bodo breskve ter nektarine pred naslednjimi padavinami že v fenološki fazi odprtega brsta BBCH 53 -54, opravite škropljenje proti breskovi kodravosti z enim od pripravkov kot sta Syllit 400 SC (1,7 – 2,25 L/ha) ali Ziram 76 WG v odmerku 3 kg/ha (samo uporaba zalog do 30.4.).

V primeru, da so jutranje temperature pod lediščem, škropljenje opravite, ko se temperature dvignejo nad 8 °C. Pri škropljenju bodite temeljiti in poskrbite za dobro omočenost celotne površine dreves.

Pred uporabo pripravkov preberite navodila za uporabo in jih dosledno upoštevajte.

VARSTVO MARELIC

Marelice so v fenološki fazi konca nabrekanja brsta do odpiranja brsta B – C (BBCH 03-09). Zato opravite škropljenje poti listni luknjičavosti koščičarjev z bakrovim pripravkom Champion 50 WG v 0,5 – 1% konc. Uporaba pripravka Champion 50 WG, ki je opremljen s staro etiketo in bo 30.9.2017 še na zalogi pri uporabnikih se dovoli najdlje do 30.9.2018.

VARSTVO PEČKARJEV

Na območju Celjske regije v fazo brstenja vstopajo tudi pečkarji. Hruške so že v fazi brstenja B (BBCH 51 – 52), prav tako določene sorte jablan: Carjevič in Breaburn B (BBCH 51 – 52), sledijo sorte Zlati delišes, Jonagolg in Gala B (BBCH 51), medtem ko sorte Idared, Elstar in Fuji vstopajo v fazo brstenja A-B (BBCH 00 – 51).

S pred pomladanskem škropljenjem pečkarjev ne hitite. O optimalnem času škropljenja vas bomo obvestili.

 

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2017 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki