Obvestila sadjarjem, Letnik 26 , št. 8, 20. aprila 2017

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: Alenka Ferlež Rus
E-pošta urednika: alenka.ferlez-rus@ihps.si
Uredniški odbor: Alenka Ferlež Rus, dr. Magda Rak Cizej, dr. Sebastjan Radišek, Gregor Leskošek
Naklada: 30 izvodov. Letna naročnina 20,20 €
ISSN 2536-233X (za spletno izdajo)
Letnik 26 , št. 8
20. aprila 2017

Fenološki razvoj jablan in hrušk

Na območju Celjske regije so jablane povprečno na opazovane lokacije in sorte v fenološki fazi intenzivnega odpadanja venčnih listov G (BBCH 67). Zgodaj cvetoče sorte jablan kot sta Idared, Carjevič in hruške pa  prehajajo v fazo konca cvetenja H (BBCH 69).

Sorta

Razvojna faza Premer plodičev
Fleckinger BBCH
Idrared G – H 67 – 69 6 – 7 mm (dvoletni les centralni do 10 mm)
Carjevič G – H 67 – 69 6 mm
Jonagold G 67 5 – 7 mm
Gala, Elstar, Braeburn G 67 5 – 6 mm
Zlati delišes, Fuju G 67 4 mm

Na območju Koroške so jablane v intenzivnih nasadov še v fenološki fazi polnega cvetenja.

Vremenoslovci v naslednjih dneh napovedujejo hladna jutra z obdobji sončnega vremena čez dan in možnostjo padavin v obliki ploh. Najnižje temperature se pričakujejo v noči na petek in v petek zjutraj, ko bodo temperature v večjem delu Slovenije padle pod ledišče. Zato bo nevarnost spomladanske pozebe.

V preglednici vam posredujemo informacijo kritičnih temperatur glede na fenološko fazo posameznih sadnih vrst.

Preglednica: Občutljivost različnih sadnih vrst na spomladansko pozebo v različnih fazah razvoja (Vir: Kodrič Ivan, Zaščita pred spomladansko pozebo, 2006)

OVR_OBV_POZEBA

Škrlup in pepelasta plesen jablan

Med 14. in 18. aprilom je sadjarskih lokacijah na območju Celjske in Koroške regije padlo od 10,4 mm (Bistrica ono Sotli) do 28,6 mm dežja (Črnova). V tem času smo zabeležili izpolnjene pogoje za lahke do srednje okužbe z jablanovim škrlupom. V času trajanje nestanovitnega vremena s padavinami med 14. in 18. aprilom, smo zabeležili tudi močne izbruhe askoapor.

Ne glede na vsa vremenska dogajanja v naslednjih dneh nadaljujte s preventivno zaščito listne mase pred škrlupom z enim od kontaktnih fungicidov kot so: Delan 700 WG (0,75 kg/ha) ali Delan Pro (2,5 L/ha), Dithane DG Neotic (2 kg /ha), Dithane M-45 (2 kg/ha), Manfil 75 WG (2 kg/ha), Manfil 80 WP (2 kga/ha), Mankoz 75 WG (2kga/ha), Penncozeb 75 DG (2,5 kg/ha), Pinozeb M – 45 (2 kg/ha) ali Polyram DF (2 kg/ha), ki jim je za dvig odpornosti rastlin v teh stresni vremenskih razmerah priporočljivo dodati fitostimulatorje v obliki aminokislin in alg.

V primeru daljšega obdobja omočenja listne mase in sončnih obdobij čez dan bodo razmere za izbruhe askospor zelo ugodne, zato pazite na razmike med škropljenji in v primeru, ko pade nad 20 mm dežja škropljenje ponovite. V primeru kratkotrajnih padavin, takoj po dežju (v roku 24 ur), opravite škropljenje s kontaktnim fungicidom Delan 700 WG (0,75 kg/ha), ki ima daljše kurativno delovanje.

Zaradi napovedi zelo nizki temperatur dodajanje pripravkov na osnovi močljivega žvepla poroti pepelasti plesni v naslednji dneh ni smiselno. Prav tako počakajte z uporabo ostalih pripravkov, ki delujejo proti pepelasti plesni.

Enaka strategija škropljenja proti škrlupu velja tudi za hruške.

Jabolčna grizlica

V nasadih, kjer ulovi  jabolčne grizlice presegajo prag škodljivosti po končanem cvetenju opravite škropljenje z enim od pripravkov kot so: Mospilan SG, 20 SG (0,04 %), Moksycan 20 SG (0,04 %), Calypso SC 480 (0,3 L/ha), Actara 25 WG (200 g/ha) ali Neemazal T/S (1,5 L/ha).

Vsi omenjeni pripravki dobro delujejo tudi na listne uši.

S ŠKROPLJENJEM V TEH HLADNIH DNEH NE HITITE. POČAKAJTE NA DVIG TEMPERATUR NAD 10 °C.

Po končanem cvetenju jablan bele lepljive plošče odstranite iz nasadov, saj se na njih lovijo tudi naravni sovražniki (polonice, tančičarice) in čebele.

Jabolčni zavijač

Na feromonskih vabah smo prve metuljčke jabolčnega zavijača ulovili 13. in 14. aprila, kar je najzgodnejši ulov metuljčkov v zadnjih petnajstih letih opazovanj. S padcem temperatur 15. aprila, ki se stopnjuje z močno ohladitvijo v zadnjih dneh, se je upočasnil oziroma prekinil nadaljnji razvoj metuljčkov. Tisti, ki ste se pri zatiranju jabolčnega zavijača odločili za metodo zbeganja–konfuzijo, takoj ob otoplitvi vremena izobesite dispenzorje. Izberete lahko med naslednjimi dispenzorji: RAK 3, EXOSEX ali ISOMATE C TT.

Hrušev ožig

Cvetenje v intenzivnih nasadih hrušk in jablan se zaključuje. Polno cvetijo le še travniški nasadi jablan starih sort. Nizke temperature zadnjih dni in glede na napoved nadaljevanja nizkih temperatur v prihodnih dneh v nasadih, ki še cvetijo ne bo pogojev za cvetne okužbe z bakterijo hruševega ožiga.

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2018 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki