Obvestilo vinogradnikom, Letnik 24, št. 5, 16. maja 2018

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: Alenka Ferlež Rus
E-pošta urednika: alenka.ferlez-rus@ihps.si
Uredniški odbor: Alenka Ferlež Rus, Silvo Žveplan
ISSN 2536 – 2372
Letnik 24, št. 5
16. maja 2018

Fenološki razvoj vinske trte

Na območju vinorodnega pod okoliša Šmarje – Virštanj, Slovenskih Konjic in Spodnje Savinjske doline je vinska trta v povprečju na opazovane lokacije in sorte dosegla fenološko fazo BBCH 55, ko so socvetja nabrekla, cvetovi pa so stisnjeni skupaj. Sorte, ki so hitrejše razvoju, predvsem Chardonnay, na izpostavljenih legah že prehaja v fazo BBCH 57 (socvetja popolnoma razvita, cvetovi ločeni). V razvoju najbolj zaostajata sorti Laški rizling in Šipon, ki sta v fenološki fazi BBCH 53 (socvetja jasno vidna).

Peronospora in oidij vinske trte

Nestanovitno vreme s pogostimi padavinami v zadnjih dneh ustvarja pogoje za nove primarne okužbe s peronosporo vinske trte.

Vremenoslovci napovedujejo nadaljevanje nestanovitnega vremena v obliki krajevnih ploh in neviht. Zato opravite škropljenje proti peronospori vinske trte s kombiniranimi, sistemično ali polsistemično delujočimi pripravki kot so: Antracol combi (2,5 kg/ha), Equation pro (0,4 kg/ha), Tanos 50 WG (0,4 kg/ha), Curzate M (2 – 3 kg/ha), Moximate 725 WG ali WP (1,25 kg/ha), Moximate plus (1,25 kg/ha), Profilux (1,25 kg/ha), Nautile DG (2,4 kg/ha), Cymbal (0,125kg/ha), Twingo (3 kg/ha), Enervin (2,5 kg/ha), Electis 75 WG (1,5 – 1,8 kg/ha), Emendo F (1,5 kg/ha), Valis F (1,5 kg/ha), Ridomil Gold combi Pepite (2 kg/ha) ali Ridomil Gold MZ Pepite (2,5 kg/ha).

V primeru pogostih in obilnejših padavin pa pri sortah, ki so hitrejše v razvoju uporabite pripravke kot so: Forum star (1,6 kg/ha), Sfinga Exstra WDG (1,5 kg/ha), Forum MZ WG (2,5 kg/ha), Acrobat MZ (2,5 kg/ha) ali Orvego (0,8 L/ha).

Pripravkoma Equation pro in Cymbal priporočamo dodati polovični odmerek enega od kontaktnih fungicidov.

Prav tako lahko opravite škropljenje z enim od pripravkov na osnovi aktivne snovi ciazofamid kot so Mildicut (2L/ha) ali pripravkoma, ki vsebujeta še folpet kot sta: Videryo F (2,5 L/ha) ali Vincya F (2,5 L/ha).

Zaradi hitrega prirasta mladic in velike možnosti izpiranja fungicidne obloge ob plohah in nevihtah, naj razmik med škropljenji ne bodo daljši od 8 dni.

Vremenske razmere trenutno ne ustvarjajo pogojev za okužbe z oidijem. Ob napovedani otoplitvi vremena pa se bo povečala tudi nevarnost za okužbe z oidijem.

V vinogradih, kjer je v lanskem letu prišlo do močnejših okužb z oidijem, priporočamo dodati pripravek Karathane Gold 350 EC (0,5L/ha) ali kombiniran pripravek Falcon EC 460 (0,4 L/ha) ali pripravke, ki vsebujejo samo aktivno snov tebukonazol kot so: Folicur EW 250 (0,4 L/ha), Orius 25 EW (0,4 L/ha), Mystic 250 EC (0,4 L/ha.), Tebusha 25%EW (0,4 L/ha), Baltazar (0,4 L/ha) ali Star Tebukonazol (0,4 L/ha).

Namesto naštetih pripravkov lahko uporabite tudi: Crystal (0,16 L/ha), Kusabi 300 SC (0,15 L/ha), Sercadis (0,15 L/ha), Vivando (0,16 L/ha), Topas 100 EC(3L/ha), Topaze (3L/ha), Score 250 EC (0,2 L/ha) ali Mavita 250 EC (0,2 L/ha).

Za zatiranje oidija vinske trte lahko dodajte tudi enega od pripravkov pripravke na osnovi močljivega žvepla kot so: Cosan, Kumulus DF, Microthiol special, Pepelin, Thiovit Jet ali Vindex 80 WG v odmerku 3 do 8 kg/ha ali Pol- Sulphur 80 WG, WP, Symbiotica fito – granulirano žveplo v odmerku 4 kg/ha ali pripravka Pol- Sulphur 800 SC, Symbiotica fito – tekoče žveplo v odmerku 4L/ha. Ob pojavu okužbe lahko uporabite tudi Cosinus, Cosavet DF ali Močljivo žveplo Karsia DF v odmerku do 8 kg/ha.

V primeru toče opravite škropljenje s kontaktnim fungicidom na osnovi aktive snovi folpet kot so: Folpan 80 WDG, Follow 80 WG ali Folpan 50 SC ali drugimi pripravki, ki prav tako vsebujejo aktivno snov folpet (Forum star, Sfinga Exstra WDG, Emendo F, Valis F ali Ridomil Gold combi Pepite).

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2018 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki