Vrtnarska obvestila, Letnik 5, št. 4, 17. julija 2017

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: Silvo Žveplan
E-pošta urednika: silvo.zveplan@ihps.si
Uredniški odbor: Silvo Žveplan, dr. Magda Rak Cizej, Alenka Ferlež Rus, dr. Sebastjan Radišek
Naklada: 20 izvodov. Letna naročnina na tiskani izvod: 20,20 €
ISSN 2536 – 2380
Letnik 5, št. 4
17. julija 2017

Silvo Žveplan

VARSTVO PARADIŽNIKA PRED BOLEZNIMI

Rjava žametna paradižnikova pegavost

Pri pridelavi paradižnika v zaščitenih prostorih opažamo pojav visoke zračne vlažnosti predvsem v nočnem in dopoldanskem času in posledično širjenje rjave žametne paradižnikove pegavosti (Cladosporium fulvum). Pridelovalcem paradižnika proti omenjeni bolezni priporočamo uporabo fungicidov: Ortiva (0,48 – 0,96 L/ha glede na višino rastlin, K = 3 dni), deluje tudi na paradižnikovo pepelovko (Leveillula taurica) in tudi na paradižnikovo plesen (Phytophthora infestans) ali Score 250 EC (0,5 L/ha, K = 7dni),  deluje tudi na črno listno pegavost paradižnika (Alternaria solani) in tudi na paradižnikovo pepelovko (Leveillula taurica).

Paradižnikova/krompirjeva plesen in črna listna pegavost paradižnika

V zadnjih dneh so ugodni pogoji za širjenje paradižnikove plesni (Phytophtora infestans) in zelo ugodni pogoji za širjenje črne listne pegavosti paradižnika (Alternaria solani). Tudi pri gojenju paradižnika v zavarovanih prostorih smo tam, kjer imajo slabo zračene prostore oziroma jim v te prostore zamaka, že našli posamezne pege paradižnikove plesni. V tem času priporočamo uporabo fungicidov, kateri delujejo na obe bolezni hkrati: Acrobat MZ WG (na prostem in v zaščitenih prostorih; 2 kg/ha, K = 3 dni), Forum MZ WG (na prostem in v zaščitenih prostorih; 2 kg/ha, K = 3 dni), Gett (pridelava na prostem; 2,5 kg/ha, K = 3 dni), Pergado MZ (pridelava na prostem; 2,5 kg/ha, K = 3 dni).

Dosledno upoštevajte karenčne dobe in vsa opozorila navedena v navodilih za uporabo!

 

 

 

 

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2017 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki