Obvestilo glede stanja tehnološke zrelosti hmelja – vzorčenje dne 4. september 2017

V okviru strokovne naloge Tehnologije pridelave in predelave hmelja na IHPS kontinuirano izvajamo meritve parametrov tehnološke zrelosti pri več sortah hmelja z namenom spremljanja zorenja in napovedi nastopa tehnološke zrelosti. Podatke o stanju tehnološke zrelosti hmelja na spletni strani IHPS ažuriramo ob torkih in petkih po 15 uri.

 Navajamo podatke vzorčenja 4. septembra.

Sorta Aurora je na vzorčeni lokaciji še vedno v tehnološki zrelosti.

Sorte Bobek, Styrian Kolibri in Styrian Cardinal so v teh dneh (konec avgusta/začetek septembra) na vzorčenih lokacijah prešle v tehnološko zrelost. Storžki Celeie so zeleni, zaprti, kar debeli, šumeči, nekaj pa je še medlih in drobnih, malo se jih odbija. Parametri tehnološke zrelosti v zadnjih dneh niso napredovali. Ta sorta je na nekaterih lokacijah že prešla v tehnološko zrelost, na drugih pričakujemo prehod v tehnološko zrelost v prihodnjih dneh. Na vzorčenih lokacijah je vlaga pod 80 %, vsebnost alfa-kislin v storžkih z 11-dstotno vlago pa je med 1,7 in 3,9 % glede na vzorčeno lokacijo.

Glede odločitve na vsaki posamezni parceli pa se odločajte individualno glede začetka obiranja, saj so razlike med lokacijami letos velike. Na primer: na tleh z veliko skeleta in peščenih tleh se lahko pričakuje prehod v tehnološko zrelost iste sorte prej kot na ostalih tleh.

Prav tako je v tehnološko zrelost v teh dneh prešla sorta Styrian Eagle. Storžki so zeleni, zaprti, kar debeli, malo je še medlih in drobnih. V zadnjih dneh so še nekoliko zrastli in povečala se jim je vsebnost alfa-kislin. Vlaga je na vzorčeni lokaciji 75,3 %, vsebnost alfa-kislin v storžkih z 11-odstotno vlago pa 13,4 %.

Storžki sorte Styrian Eureka so kompaktni, zeleni, zaprti,  kar debeli, nekaj pa je še medlih in drobnih, nekaj šumečih. Vlaga je na vzorčeni lokaciji 78,3 %, vsebnost alfa-kislin v storžkih z 11-odstotno vlago pa 11,0 %. Storžki so v zadnjih dneh na vzorčeni lokaciji še zrastli in pridobili na masi. Ta sorta bo v tehnološko zrelost prešla na vzorčeni lokaciji v prihodnjih dneh.

Storžki Styrian Wolf so zeleni, zaprti, kompaktni, nekaj pa je še kar drobnih in medlih, le malo se jih odbija in šumi. Vlaga je na vzorčenih lokacijah okrog 75,3 %, vsebnost alfa-kislin v storžkih z 11-odstotno vlago pa od 12,5 do 15,0 %. Storžki so v zadnjih dneh še nekoliko zrastli in povečala se jim je vsebnost alfa-kislin. Storžki že imajo značilen aromatičen vonj, tako da zaradi toplega vremena tudi za to sorto pričakujemo prehod v tehnološko zrelost v teh dneh.

 

 

 

 

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2018 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki