Obvestilo glede stanja tehnološke zrelosti hmelja – vzorčenje dne 8. september 2017

V okviru strokovne naloge Tehnologije pridelave in predelave hmelja na IHPS kontinuirano izvajamo meritve parametrov tehnološke zrelosti pri več sortah hmelja z namenom spremljanja zorenja in napovedi nastopa tehnološke zrelosti. Navajamo podatke vzorčenja 8. septembra. S tem vzorčenjem smo spremljanje parametrov tehnološke zrelosti končali.

Na vzorčenih lokacijah so še vedno v tehnološki zrelosti sorte Styrian Kolibri, Styrian Cardinal, Styrian Eureka, Styrian Wolf in Celeia, iz tehnološke zrelosti pa na vzorčeni lokaciji prehaja sorta Styrian Eagle.

Storžki sorte Styrian Kolibri so zlato zeleni, šumijo, se odbijajo, so kar debeli, imajo prijeten dišavni vonj. V zadnjih dneh so še nekoliko pridobili na masi. Vsebnost alfa-kislin je na vzorčeni lokaciji enaka kot pri prejšnjem vzorčenju, in sicer 3,0 % v storžkih z 11-odstotno vlago.

Storžki sorte Styrian Cardinal so zlato rumene barve, že malo rjavkasti, zaprti, kar debeli, šumijo in imajo rahel dišavni vonj. V zadnjih dneh so še nekoliko pridobili na masi in dolžini. Vsebnost alfa-kislin je na vzorčeni lokaciji manjša kot pri prejšnjem vzorčenju, in sicer je 9,7 % v storžkih z 11-odstotno vlago.

Storžki sorte Styrian Eureka so zeleni, zaprti, kompaktni, kar šumijo, imajo prijeten dišavni vonj. V zadnjih dneh so še nekoliko pridobili na masi. Vsebnost alfa-kislin je na vzorčeni lokaciji enaka od 31. avgusta, in sicer 11,2 % v storžkih z 11-odstotno vlago.

Storžki Styrian Wolf imajo rahel dišavni vonj, šumijo, se odbijajo, so kompaktni, zeleni, a je vonj že malo zatohel. Na masi storžki v zadnjih dneh niso več pridobivali. Vsebnost alfa-kislin se je na vzorčeni lokaciji v času od prejšnjega vzorčenja zmanjšala, in sicer na 11,9 % v storžkih z 11-odstotno vlago.

Storžki Celeie so zeleni, zaprti, šumijo, se odbijajo, imajo prijeten hmeljski – grenčični vonj. Vsebnost alfa-kislin in masa storžkov pa sta v zadnjih dneh na vzorčeni lokaciji že začeli padati.

Pri sorti Styrian Eagle so storžki v zadnjih dneh so še nekoliko pridobili na masi in dolžini, a imajo že rahel vonj česna, sicer pa so zaprti, kompaktni. Vsebnost alfa-kislin je na vzorčeni lokaciji sicer enaka kot pri prejšnjem vzorčenju, in sicer 13,4 % v storžkih z 11-odstotno vlago.

 

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2018 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki