Podrahljavanje v hmeljiščih

Letošnje obdobje spravila hmelja je bilo zelo deževno, v prvih dveh dekadah septembra je padlo kar 219 mm padavin na m2. Hmelj je bilo potrebno kljub zelo mokrim tlom v tem času obrati, saj je bil v tehnološki zrelosti. Mokra tla in deževno vreme sta ne samo zelo ovirala spravilo, pač pa je to tudi povzročilo, da so se tla v kolesnicah zaradi vožnje s traktorji in prikolicami zelo zbila, uničil pa se je tudi sklop podsevkov.

Zaradi tega bi bilo strokovno upravičeno, da bi čimprej, ko bo vlažnost tal to omogočala, pričeli z nujnim tehnološkim ukrepom – podrahljavanjem, da se bodo tla v medvrstnem prostoru zrahljala in bo to omogočilo ustrezno praho čez zimo, da se trenutno zelo poslabšana struktura tal čez zimo lahko izboljša.

V okviru obvezne zahteve HML_POKT: Pokritost tal v medvrstnem prostoru, operacija Hmeljarstvo v okviru ukrepa Kmetijsko-okoljsko-podnebna plačila za obdobje 2014 – 2020, je navedeno, da morajo biti tla v medvrstnem prostoru hmeljišča do najmanj 25. oktobra tekočega leta pokrita z eno izmed izbranih kmetijskih rastlin. Zaradi zgoraj navedenega razloga smo poslali na MKGP vlogo, da se ta datum v letu 2017 prestavi na začetek oktobra. Ko bomo dobili odgovor, vas bomo o tem obvestili.

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2018 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki