Spremljanje dozorevanja hmelja – rezultati vzorčenja 19. avgusta

Dr. Barbara Čeh in Monika Oset Luskar, IHPS

V času vzorčenja 19. 8. je na vseh 3 vzorčenih lokacija sorta Savinjski golding prešla v tehnološko zrelost. Storžki so bili že rahlo drobljivi, odprti, zlato zeleni, so prijetno dišali, šumeli in se odbijali, zelo malo jih je bilo medlih. Vlaga v storžkih je bila 78.4 do 78,8 %. Vsebnost alfa kislin je bila 2,7 do 4,1 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). V zadnjih dneh pred vzorčenjem sta se masa in dolžina storžkov ustalili oziroma so storžki na eni lokaciji še nekoliko pridobili na masi, ki je bila na dan vzorčenja in glede na lokacijo 8,5 do 8,7 g/100 suhih storžkov. Tudi na Koroškem je te dni ta sorta prešla v tehnološko zrelost.

Glede začetka obiranja na vaši kmetiji se odločajte individualno – orientirate se glede na spremljanje tehnoloških parametrov ali pred odločitvijo prinesete vzorec storžkov iz vašega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage oziroma tudi na vsebnost alfa-kislin. Pri tej sorti je to še zlasti pomembno, saj traja tehnološka zrelost le okrog en teden. Upoštevajte tudi izteke karenc.

Pri sorti Aurora so storžki zeleni, zaprti, še kar drobni in medli, nekaj pa jih je že debelih in šumeči, se še ne odbijajo. Vsebnost alfa-kislin je od 8,2 do 10,3 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki pridobivajo na masi, ki je bila 19. 8. 2019 od 7,7 g do 9,7 g. Vlaga v svežih storžkih je pri Aurori na vzorčenih lokacijah od 79,4 do 80 %.

Rezultati vzorčenja pri sorti Styrian gold na lokaciji Žalec so naslednji: masa 100 suhih storžkov je 7,8 g in se počasi povečuje, kakor tudi dolžina storžkov, ki je 24,4 mm. Vsebnost alfa-kislin je bila 19. 8. 2019 5,0 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). V povprečju storžki že imajo značilen vonj, večina pa še ni dosegla končne velikosti, so zeleni, zaprti, kompaktni, nekaj kar debelih in šumečih, še kar nekaj drobnih in medlih.

Rezultati naslednjega vzorčenja  22. 8. bodo objavljeni v petek, 23. 8. 2019, po 15 uri.

Vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin

Na vzorcih naj bo navedeno: ime sorte, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja ter ime lastnika vzorca.

Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. Škatlico takoj po nabiranju zaprete. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.

Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.

Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo – upravna stavba IHPS, prvo nadstropje – vsak dan do 13. ure.

 

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2020 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki