Spremljanje dozorevanja hmelja – rezultati vzorčenja 22. avgusta

Dr. Barbara Čeh in Monika Oset Luskar, IHPS

Sorta Savinjski golding je prešla v tehnološko zrelost v začetku tega tedna (19. avgusta). Pri vzorčenju 22. avgusta so bili storžki na vzorčenih lokacijah v polni zrelosti.  Vlaga v storžkih je bila 77,3 do 77,8 %. Vsebnost alfa kislin je bila 2,0 do 4,2 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). V tem tednu se je masa storžkov na eni lokaciji še nekoliko povečala, na dveh pa je ustaljena.

Masa 100 suhih storžkov pri sorti Styrian gold na lokaciji Žalec se je od začetka tedna povečala na 9,4 g. Vsebnost alfa-kislin je 4,9 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). V povprečju storžki že imajo značilen vonj, so zeleni, zaprti, kompaktni, nekaj kar debelih in šumečih. Pričakujemo, da bo ta sorta prešla na lokaciji Žalec, kjer poteka vzorčenje, v začetku naslednjega tedna.

Pri sorti Aurora so storžki zeleni, zaprti, že dokaj debeli in šumeči, malo jih je še drobnih in medlih.   Storžki v teh dneh še pridobivajo na masi, ki je bila na lokacijah v Savinjski dolini 22. 8. 2019 od 8,4 g do 11,0 g. Vsebnost alfa-kislin je od 8,9 do 9,4 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Vlaga v svežih storžkih je pri Aurori na vzorčenih lokacijah od 78,3 do 79,9. Pričakujemo, da bo ta sorte prešla v tehnološko zrelost  v naslednjem tednu – priporočamo, da sledite rezultatom vzorčenja 26.8., ki bodo objavljeni v torek, 27.8.2019.

Storžki sorte Bobek na vzorčeni lokaciji vsebujejo 79,3 % vlage, vsebnost alfa kislin je 6,1 v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki so zeleni, zaprti, še kar medli in drobni, zelo malo je šumečih.

Storžki sorte Celeia na vzorčenih lokacijah vsebujejo še 81,5 do 83 % vlage, vsebnost alfa kislin je 2,5 do 3,0 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki so zeleni, zaprti, še drobni in medli.

Storžki sorte S. Wolf na vzorčeni lokaciji vsebujejo 79,7 % vlage, vsebnost alfa kislin je 12,2 v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki so zeleni, zaprti, kar debeli, še kar veliko medlih, drobnih, malo pa že šumijo.

Glede začetka obiranja posamezne sorte na vaši kmetiji se odločajte individualno – orientirate se glede na spremljanje tehnoloških parametrov in pred odločitvijo prinesete vzorec storžkov iz vašega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage oziroma tudi na vsebnost alfa-kislin. Upoštevajte tudi izteke karenc.

Rezultati naslednjega vzorčenja  26. 8. bodo objavljeni v torek, 27. 8. 2019, po 15 uri.

Vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin

Na vzorcih naj bo navedeno: ime sorte, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja ter ime lastnika vzorca.

Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. Škatlico takoj po nabiranju zaprete. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.

Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.

Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo – upravna stavba IHPS, prvo nadstropje – vsak dan do 13. ure.

 

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2020 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki