Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Spremljanje parametrov tehnološke zrelosti v letu 2022 – rezultati vzorčenja 8. septembra za sorto Styrian Wolf

Dr. Barbara Čeh in Monika Oset Luskar, IHPS

Sorta Styrian Wolf je prešla v tehnološko zrelost. Masa 100 suhih storžkov se je ustalila pri 10,3 g. Vlaga je ustaljena pri 73,0 %. Vsebnost alfa-kislin v zračno suhem hmelju je prav tako ustaljena pri 14,0 %. Storžki so zeleni, kompaktni, zaprti, imajo značilno aromo. Na lokacijah, kjer so nasadi sorte, ki niso bili ali so bili manj namakani pa so storžki neenakomerno razviti.

S tem smo vzorčenja za napoved tehnološke zrelosti v okviru Strokovne naloge tehnologije pridelave in predelave hmelja za letošnje leto zaključili.

Opomba:

V sklopu Strokovne naloge Tehnologija pridelave in predelave hmelja, ki jo izvaja IHPS, smo v letu 2022 spremljali parametre tehnološke zrelosti (vsebnost vlage v storžkih, masa suhih storžkov, dolžina storžkov in vsebnost alfa-kislin) na več pedološko in krajevno različnih lokacijah, ki smo jih določili v sodelovanju s KGZS, KGZ Celje, ki sodeluje pri vzorčenju. Vzorčenje in napoved tehnološke zrelosti smo izvajali za sorte hmelja, ki v pridelavi zavzemajo več kot 30 ha površin:  Savinjski golding, Aurora, Celeia, Bobek, Styrian gold in Styrian Wolf. Vzorčenja smo izvajali v časovnem intervalu od 3 do 4 dni. Rezultate smo objavljali sproti na spletni strani IHPS pod AKTUALNO, ažurirali smo jih ob torkih in petkih po 15 uri, razen v primeru dežja, ko smo vzorčenje prestavili na prvi dan brez padavin. Poročali smo tudi preko Hmeljarskih informacij, ko so le-te izhajale.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2022 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani