Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Spremljanje parametrov tehnološke zrelosti v letu 2021 – rezultati vzorčenja 6. septembra

Dr. Barbara Čeh, Monika Oset Luskar in Darja Zupanc, IHPS

Sorta Savinjski golding je v tehnološko zrelost prešla v Savinjski dolini okrog 19. avgusta, na Koroškem pa okrog 25. avgusta. Sorta Styrian gold je prešla v tehnološko zrelost okrog 26. avgusta, sorta Aurora pa v Savinjski dolini okrog 27. avgusta, na Koroškem pa v zadnjih dneh avgusta. Sorta Bobek je v tehnološko zrelost na vzorčenih lokacijah Savinjske doline prešla konec avgusta.

Sorti Celeia in Styrian Wolf sta v Savinjski dolini tehnološko zrelost prešli okrog 3. septembra. Pri obeh sortah so parametri tehnološke zrelosti ustaljeni. Vsebnost alfa-kislin pri sorti Celeia je 3,0 do 3,3 % pri S. Wolf pa 13,4 % v zračno suhem hmelju (storžki z 11 % vlago).

Na Koroškem se parametri tehnološke zrelosti pri sorti Celeia še povečujejo, pri S. Wolf pa se počasi ustaljujejo, tako da ta sorta v teh dneh prehaja v tehnološko zrelost. Vsebnost alfa-kislin na Koroškem pri S. Wolf je 14,6 %, pri sorti Celeia 4,2 % v zračno suhem hmelju (storžki z 11 % vlago). Vlaga pri Celeia je še nad 80 %, pri S. Wolf pa se je znižala na 75 %. Masa 100 suhih storžkov pri Celei se je v zadnjih dneh povečala na 9,2 g, pri S. Wolf na 10,2 g.

S tem smo vzorčenja za napoved tehnološke zrelosti v okviru strokovne naloge tehnologije pridelave in predelave hmelja za letošnje leto zaključili.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2021 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani