Srečanje z deležniki projekta LIFE BioTHOP v Žalcu

21. januarja smo imeli delovno srečanje z deležniki projekta LIFE BioTHOP v Žalcu, centru Spodnje Savinjske doline, demo regije projekta. Udeležili so se ga predstavniki občin Žalec in Braslovče, Združenja hmeljarjev in hmeljarji, ki so testirali BioTHOP PLA vrvico v letu 2019 in sedaj izvajajo kompostiranje hmeljevine s to vrvico po navodilih IHPS. IHPS je predstavil rezultate testiranja in potek kompostiranja, hmeljarji so povedali svoje izkušnje. To bo pripomoglo k izboljšavam vrvice, ki se bo preskušala v letu 2020. TECOS iz Celja je predstavil prve modele za vrtnarske lončke, ki se bodo v nadaljevanju projekta izdelovali iz hmeljevine.

Srečanje deležnikov projekta LIFE BioTHOP, ki se je začel julija 2019 in bo trajal tri leta, je potekalo 21. 1. 2020 v Žalcu, centru Spodnje Savinjske doline, ki je demo regija tega projekta. Udeležili so se ga predstavniki občin Žalec in Braslovče ter Združenja hmeljarjev Slovenije, ter hmeljarji iz te regije, ki so v letu 2019 preizkušali v svojih hmeljiščih na skupaj 25 hektarjev novo BioTHOP PLA vrvico in sedaj po navodilih IHPS na različne načine kompostirajo hmeljevino s to biorazgradljivo in kompostabilno vrvico. Dr. Barbara Čeh iz Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, vodja projekta, je na kratko predstavila vsebino projekta in predvidene aktivnosti, Lucija Luskar z IHPS je v nadaljevanju povzela rezultate testiranj nove vrvice v lanskem letu in potek kompostiranja na različnih lokacijah, hmeljarji pa so predstavili svoje izkušnje glede uporabnosti in odziva vrvice na njivi ter rokovanje z njo. Podatki bodo služili izboljšavi lani preizkušane vrvice, tako da bodo hmeljarji v letošnjem letu napeljali še bolj dodelano vrvico za potrebe v hmeljarski panogi. Dr. Vesna Žepič Bogataj iz TECOSa iz Celja, partnerja v projektu, je predstavil prve modele za vrtnarske lončke, ki se bodo v nadaljevanju projekta izdelovali iz hmeljevine. Pojasnila je plan glede vpeljave hmeljevine v plastično-predelovalni sektor. Iz hmeljevine, prepletene z BioTHOP PLA vrvico, bodo tekom projekta namreč izdelali biorazgradljive lončke za vrtnarstvo.

Projekt je sofinanciran v okviru programa LIFE Evropske Unije, s strani Ministrstva za okolje RS, občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec) in Združenja hmeljarjev Slovenije.

 

 

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2020 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki