Štajerski hmelj oz. Styrian hops – vpis v register zaščitenih geografskih označb EU

Z veseljem vam sporočamo, da je z dne 7. 8. 2017 bila izdana izvedbena uredba Komisije EU o vpisu imena Štajerski hmelj (Styrian hops) v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb (ZGO).

Pot do registracije ZGO Štajerski hmelj oz. Styrian hops se je pričela že leta 2009, od leta 2011 pa z izoblikovano idejo med člani Odbora za žlahtnjenje na IHPS. Sledila je priprava gradiva na IHPS in številni sestanki z usklajevanji na resornem ministrstvu ter prilagoditvami ustrezne dokumentacije najprej iz slovenske, v zadnjih letih pa tudi s strani bruseljske administracije. Prvotni nosilec vloge je bila Hmeljarska zadruga, ki je pred nekaj leti nosilstvo vloge predala Društvu hmeljarjev, hmeljarskih starešin in princes Slovenije, in le-to je skupaj s sodelovanjem z IHPS in v zadnjih letih tudi KGZS, pot pridobitve zaščitene geografske označbe Štajerski hmelj – Styrian hops uspešno pripeljalo do vpisa v evropski register.

S tem bo lahko letošnja letina v Sloveniji pridelanega hmelja spremljana tudi z evropskim simbolom kakovosti. Dodamo lahko le še – Služi naj slovenskemu hmeljarstvu!

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2018 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki