Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Ukrepanje po toči (B. Čeh, M. Oset Luskar in M. Rak Cizej)

Po neurju s točo v tem terminskem obdobju, ko so rastline v intenzivni vegetativni fazi razvoja, je ukrepanje nujno, da omogočimo rastlinam čim hitrejšo regeneracijo in formiranja nadomestne liste mase.  Ko se bodo tla ustrezno osušila, je priporočljivo poškodovan hmelj, ki mu je oklestilo listno maso, poškropiti z enim od pripravkov, ki delujejo na rastline kot stimulatorji rasti. V kolikor je oklestilo vso listno maso, pred aplikacijo počakajte, da zraste nekaj listne mase.

Na voljo je več različnih foliarnih pripravkov na osnovi aminokislin, npr. Fertiactyl GZ (3 l/ha), Etamin (200 do 300 ml/100 litrov vode), Protifert LMW (v 0,35 % koncentraciji), Drin (v 0,17 % koncentraciji). Deflan Plus (1,5 l/ha; aminokisline) uporabite v kombinaciji s Phylgreen (1 l/ha; hladno stiskane rjave alge). Pripravki delujejo kot naravni aktivatorji metabolnih procesov, kar ugodno vpliva na rastline – aktivirajo se biokemični in encimski procesi v rastlini. Poleg aminokislin vsebujejo še naravne biološke pospeševalce in mikrohranila.

Uporabite lahko tudi pripravke na osnovi alg, ki delujejo na rastline kot stimulatorji, kot so Fructol Bio (2 l/ha ), Coralite KR+ (vsebuje 42 % kalcija, 3 % magnezija, alignate, vitamine, aminokisline in elemente v sledovih), AlgoVital Plus (1,5‒2 l/ha; vsebuje tudi ogljikove hidrate, vitamine, predstopnje rastlinskih hormonov, mikro- in sekundarna hranila) ali Algo-Plasmin (v 0,4 % koncentraciji; narejen iz vitaliziranih rdečih morskih alg in sedimentnih mineralov).

Škropljenje ne sme biti izvedeno tekom dneva, saj so temperature za varno uporabo previsoke, poleg tega so takrat reže zaprte. Zato naj škropljenje poteka zvečer.

Na trgu so seveda tudi drugi pripravki, navajamo tiste, ki smo jih preizkusili v poskusih IHPS.

Pripravki na osnovi alg se ne mešajo z bakrovimi pripravki.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2022 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani