Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Uradno potrjevanje sadilnega materiala hmelja

Uradno potrjevanje sadik hmelja v certificiranih in standardnih matičnih hmeljišči se od leta 2020, ko je bila sprejeta spremembe Pravilnika o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja (Ur. l. RS, št. 67/20) ne izvaja več, saj je uradno potrjevanje predpisano le za izvorne in osnovne matične rastline hmelja ter certificirane sadike hmelja A certifikata.

Hmeljarji lahko za lastno uporabo pridelajo sadike hmelja v t.i proizvodnih hmeljiščih (PH), kjer je potrebno na podlagi Odločbe o nujnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja viroidnih zakrnelosti hmelja (Uradni list RS, št. 16/19 in 89/20) vsako leto do 30. 6. oddati »Prijavo pridelave sadik hmelja v proizvodnih hmeljiščih (PH), ki niso namenjene premeščanju na priloženem obrazcu (xlsx: OBRC 05.01a).

Obrazec je potrebno oddati ali odposlati na Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Na podlagi prejetih prijav, se najprej preveri, če hmeljišče ustreza pogojem za PH, nato pa se tekom rastne sezone izvede en vizualni zdravstveni pregled. Če PH ustreza vsem kriterijem, se ga uradno potrdi in izda »Potrdilo o izpolnjevanju pogojev za pridelavo sadik hmelja v hmeljišču«, kar je osnova za nabiranje sadik v prijavljenem hmeljišču.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2022 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani