Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Vabilo na predstavitev novitet v okviru projekta Zelpod

Vabimo vas na predstavitev novitet v okviru projekta Zelpod na kmetiji Vrt okusov-Mateja Reš, ki bo v torek, 14. junija 2022 ob 10h.

Ekološka kmetija Vrt okusov je v Zgornjih Gorjah 37a (v Google maps dajte lokacijo Vrt okusov) v vasi, ki je vpeta v naravne terase med Pokljuko in Bledom. Kmetija nudi pokušine različnih lastnih pridelkov in izdelkov, učenje, preprostost in obilje. Prideluje maline, zelišča, vrtnine in jajca kokoši proste reje. V predstavitvi piše: Če imaš voljo, na naši kmetiji postani kmet za en dan.

Poleg predstavitve kmetije in novosti v okviru pilotnega projekta ‘Inovativne ekosistemske rešitve za prilagajanje na podnebne spremembe za pridelovanje zelišč na majhnih kmetijah’- Zelpod bodo tudi delavnica in predavanje in sicer:

  1. ob 11.30 delavnica: Vodni zadrževalniki, ddr. Ana Vovk, IPVO

Na delavnici bomo prikazali način postavitve vodnega zadrževalnika s podpornimi travnimi muldami in možnosti naravnega tesnjenja dna za zadrževanje vode. Vodni zadrževalniki so pristop prilagajanja podnebnim spremembam, saj z njimi zadržimo padavinsko vodo in jo ponovno uporabimo za potrebe samooskrbe. Padavine padajo vse bolj neenakomerno in v velikih količinah v kratkem času, nakar sledijo daljša sušna obdobja, zato je potrebno urediti zadrževalne sisteme za vodo. Brez uporabe vodnih zadrževalnikov se nam še vnaprej obetajo poplave in suše, kar bo vse bolj izrazito zaradi številnih drugih posegov človeka v naravni ekosistem.

  1. ob 12.30 predavanje: Ekonomika kmetije z uvajanjem novih produktov, Jožica Kapun Maršik, KGZ Murska Sobota

V predavanju bomo izvedeli na kakšen način lahko izboljšamo ekonomiko na malih kmetijah v času podnebnih sprememb in kakšni izračuni so za to potrebni.

Ogled kmetije Vrt okusov in predstavitev novitet in dobrih praks, kot tudi predavanje in delavnica je vključeno v pilotni projekt projekta ‘Inovativne ekosistemske rešitve za prilagajanje na podnebne spremembe za pridelovanje zelišč na majhnih kmetijah’- Zelpod

Vabljeni na dogodek in povabite še ostale, ki jih ta tematika zanima!

Združeni logotipi financerjev projekta.

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2022 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani