Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Video o tehnologiji pridelave visokega fižola v hmeljiščih v premeni

Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije sodeluje kot partner v projektu EIP Zrnate stročnice – pridelava, predelava in uporaba, cilj katerega je med drugim uvajanje novih praks tehnologije pridelave zrnatih stročnic za različne sisteme pridelave, pri čemer inštitut sodeluje na področju pridelave visokega fižola v žičnicah hmeljišč. Oglejte si video o tehnologiji pridelave visokega fižola v hmeljiščih v premeni.

Po podatkih SURS je površina pod fižolom za zrnje v Sloveniji v zadnjih štirih letih enaka, 634 ha. V večjem obsegu fižol za zrnje pridelujemo v žičnicah za hmelj v Savinjski dolini v času premene, to je čas med izkrčitvijo starega in zasaditvijo novega nasada hmelja, saj ima ugoden vpliv na rodovitnost tal – rahlja tla, jih bogati s humusom in dušikom, obenem pa je njegov pridelek med kupci zaželen. Dosežen pridelek v poskusih v okviru projekta je bil 2,7 do 3,0 t/ha suhe snovi, torej dosti večji v primerjavi s slovenskim povprečjem, ki je 1,4 t/ha do 2,4 t/ha glede na leto, in tudi večji v primerjavi s povprečnim evropskim pridelkom, ki je v Evropi v zadnjih letih od 1,8 t/ha do 2,6 t/ha, v svetu 0,9 t/ha. To dokazuje smiselnost pridelave visokega fižola za zrnje v žičnicah v premeni.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2021 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani