Pridelava zelišč

Ves čas obstoja področja zelišč na inštitutu preizkušamo pridelovanje zelišč na večji površini. V preteklosti so bile to kamilice, rženi rožički, meta, melisa, v zadnjih letih pa je to ameriški slamnik (Echinacea purpurea Moench). Pridelovanje zelišč na večji površini je tesno povezano z odkupom oz. prodajo pridelka. Na IHPS vzgojimo sadike, ki jih kooperanti kupijo in posadijo, saj Lek zahteva znano poreklo sadilnega materiala in kvalitetne sadike. Ameriški slamnik pridelujemo na cca 0,5 ha. Obdelava in žetev poteka strojno.

Pridelovanje nekaterih zdravilnih rastlin, ki jih uporabljamo za lastne čaje poteka na večjih površinah (100-200 m2) in so znotraj Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin v poskusno pridelovalnem delu, kjer smo v letu 2016 pridelovali ameriški slamnik, meto, meliso, baldrijan, citronko in sladki pelin. Znotraj teh površin potekajo določeni poskusi različnih agrotehničnih ukrepov (npr. sajenje na folijo, namakanje…).

 

Echinacea
Pridelovalno polje ameriškega slamnika (Echinacea purpurea Moench). Desno poskus industrijske konoplje in buč. V ozadju je obiralna hala s sušilnico in skladiščem.
VZAR_slamnik_echinacea
Pridelovalno polje ameriškega slamnika (Echinacea purpurea Moench) na IHPS.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2017 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki