Skip to content
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Hmeljarske informacije, Letnik 39, št. 16, 31. August 2022

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta Žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Editor: dr. Magda Rak Cizej
Editorial staff email: magda.rak-cizej@ihps.si
Edition: 200 izvodov
Ikona: Storžek hmelja v dveh barvah (temnozeleni listi in svetlo zeleni storžek)
ISSN 2536 - 2062
Letnik 39, št. 16
31. August 2022

Hmeljeva peronospora (M. Rak Cizej, F. Poličnik, S. Radišek)

S pričetkom obiranja hmelja se je pričelo nestanovitno vreme s pogostimi padavinami, ki so izredno lokalno razporejene. Tako smo bili v soboto priča hudim nalivom in vetrom, tako je na posameznih lokacijah v manj kot uri padlo več kot 60 mm padavin. Sicer pa je količina padavin v zadnjem tednu različna od lokacije do lokacije.

V minulem tednu smo na lokaciji Roje pri Žalcu, kjer smo še spremljali spore hmeljeve peronospore, le teh nismo zaznali. Ob deževnem in nestanovitnem vremenu so trenutno vremenski pogoji za razvoj hmeljeve peronospore ugodni. Ker smo v fazi intenzivnega obiranja hmelja za večino nasadov hmelja, kljub izprani fungicidni oblogi, ni potrebno ponovne zaščite. Za nasade hmelja sorte Celeia, katere boste obirali med zadnjimi in sicer v drugi polovici septembra in če ste imeli večjo količino padavin, pa je priporočljivo ponoviti aplikacijo s pripravkom Revus. Paziti morate na karenco, ki je za omenjen pripravek 14 dni in njegova uporaba na isti površini je mogoča največ 2-krat letno.

Celotno obvestilo: docx [91 kB], pdf  [576 kB]

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije all rights reserved. | Cookies | Accessibility Statement | Site map