Skip to content
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Prognostično obvestilo o namakanju hmelja, št. 1, 11. July 2023

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Editor: Boštjan Naglič
Editorial staff email: bostjan.naglic@ihps.si
Ikona za obvestila o namakanju
št. 1
11. July 2023

Namakanje hmelja

Zaradi vročega vremena se tla hitro sušijo. Glede na naše meritve se stanje vode v zgornjem in spodnjem sloju tal (20 cm in 40 cm) približuje kritični točki za namakanje z rolomati. To še posebej velja za hmelj na lažjih tleh in za prvoletne nasade hmelja. Zaradi tega priporočamo začetek namakanja prvoletnih nasadov hmelja in ostalega hmelja, ki raste na lažjih tleh. Pričakujemo, da se bodo razmere vsaj malo izboljšale v četrtek, 13. 7. 2023, ko so napovedane padavine (nevihte), a je napoved njihove količine zaenkrat negotova. V pomoč naj vam bo vodilo, da v tej rastni fazi in tem vremenu hmelj porablja okoli 6 mm vode dnevno oz. drugače povedano: vsakih 6 mm padavin odloži namakanje za 1 dan.

Uporabniki kapljičnih namakalnih sistemov nadaljujte z namakanjem v skladu z dnevnimi oziroma večdnevnimi potrebami rastlin po vodi. Nikakor ne dopustite, da se tla v hmeljiščih preveč izsušijo, zato namakajte redno.

Aktualne napovedi glede namakanja bodo dosegljive na spletni strani IHPS (https://www.ihps.si/).

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije all rights reserved. | Cookies | Accessibility Statement | Site map