Iztok Jože Košir

Naziv, ime in priimek
doc. dr. Iztok Jože Košir
Popolni naziv
doktor kemijskih znanosti, univ. dipl, kem., znanstveni svetnik
Oddelek (kratica)
OAP
Delovno mesto
Raziskovalec na področju agrokemije in pivovarstva, vodja oddelka
Skupina
Raziskovalci
Telefon
03 71 21 608 GSM: 041 525 869
E-naslov
Iztok.Kosir@ihps.si
Področje dela

Agrokemija, pivovarstvo, ocenjevanje fizikalno kemijskih lastnosti in analiznih metod v postopkih registracije aktivnih snovi in FFS.

Delovne izkušnje

1996 – 2001: Kemijski inštitut, Laboratorij za molekularno modeliranje in NMR, mladi raziskovalec

2001 – 2006: Kemijski inštitut, NMR center, zunanji sodelavec

2001 – danes: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Oddelek za agrokemijo in pivovarstvo, vodja oddelka, raziskovalec

Kratek življenjepis

Dr. Iztok Jože Košir je končal študij kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerze v Ljubljani. Na isti fakulteti je nadaljeval podiplomski študij, ki ga je v obliki enovitega doktorata zaključil leta 2001 z doktorsko disertacijo Karakterizacija vin z NMR spektroskopijo visoke ločljivosti. V tem času je bil kot mladi raziskovalec zaposlen na Kemijskem inštitutu. Leta 2001 se je zaposlil na Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, kjer je od takrat vodja oddelka za agrokemijo in pivovarstvo ter raziskovalec. Od leta 2009 je habilitiran ha Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo za področje analizne kemije. Od leta 2015 je tudi nosilec predmeta Kontrola varne in kakovostne hrane na 3. Bolonjski stopnji.

Pedagoško delo

2009 – danes: docent za področje analizne kemije, FKKT, Univerza v Mariboru

2015 – danes: nosilec predmeta Kontrola varne in kakovostne hrane, FKKT, Univerza v Mariboru

Članstvo

Slovensko kemijsko društvo

American Chemical Society

Hop Analytical Commission of the European Brewery Convention

Član ekspertne skupine PRAPeR pri EFSA

Izbrana dela (max 5)

DEŽELAK, Matjaž, GEBREMARIAM, Mekonnen M., ČADEŽ, Neža, ZUPAN, Jure, RASPOR, Peter, ZARNKOW, Martin, BECKER, Thomas, KOŠIR, Iztok Jože. The influence of serial repitching of Saccharomyces pastorianus on its karyotype and protein profile during the fermentation of gluten-free buckwheat and quinoa wort. International journal of food microbiology, ISSN 0168-1605. [Print ed.], 2014, vol. 185, str. 93-102, doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2014.05.023.

DEŽELAK, Matjaž, ZARNKOW, Martin, BECKER, Thomas, KOŠIR, Iztok Jože. Processing of bottom-fermented gluten-free beer-like beverages based on buckwheat and quinoa malt with chemical and sensory characterization. Journal of the Institute of Brewing, ISSN 2050-0416, 2014, vol. 120, iss. 4, str. 360-370, ilustr., doi: 10.1002/jib.166.

HRASTAR, Robert, TERPINC, Petra, KOŠIR, Iztok Jože, ABRAMOVIČ, Helena. Effect of deodorization of camelina (Camelina sativa) oil on its phenolic content and the radical scavenging effectiveness of its extracts. Journal of agricultural and food chemistry, ISSN 0021-8561, 2013, vol. 61, str. 8098-8103, doi: 10.1021/jf400309j.

KREMER, Dario, KOŠIR, Iztok Jože, ZOVKO KONČIĆ, Marijana, ČERENAK, Andreja, POTOČNIK, Tanja, SREČEC, Siniša, RANDIĆ, Marko, KOSALEC, Ivan. Antimicrobial and antioxidant properties of Satureja Montana L. and S. Subspicata Vis. (Lamiaceae). Current drug targets, ISSN 1389-4501, 2015, vol. 16, issue 14, str. 1623-1633, doi: 10.2174/1389450116666150202161926.

LAVRENČIČ, Andrej, LEVART, Alenka, KOŠIR, Iztok Jože, ČERENAK, Andreja. Influence of two hop (Humulus lupulus L.) varieties on in vitro dry matter and crude protein degradability and digestibility in ruminants. Journal of the science of food and agriculture, ISSN 0022-5142. [Print ed.], 2014, vol. 94, no. 6, str. 1248-1252. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.6407/pdf, doi: 10.1002/jsfa.6407.

Povezava Cobiss
/

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE

© 2016 - 2019 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki