Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Življenska doba semen

Glede na vrsto rastline in način, kako so bila semena shranjena je odvisna življenjska doba semena. Semena nekaterih vrst rastlin ohranijo kaljivost na primer le preko zime do nove sezone, medtem ko lahko druga kalijo tudi po več letih.

Najboljše je, da pri setvi uporabljamo čim bolj sveža semena – semena, vzgojena v prejšnji sezoni. Ker se preko zime semenom , nekoliko zmanjša kaljivost,spomladi nikoli ne vzkalijo vsa semena, temveč le del. Semena enoletnic in dvoletnic običajno ohranijo kaljivost od enega do tri leta. Semena trajnic so večinoma kaljiva od dve do štiri leta. Raziskave kažejo, da je rok trajanja semen  zelo odvisen tudi od količine olj, ki jih semena vsebujejo.

Semena, kupljena ali vzgojena doma, shranjujemo v suhem, temnem in hladnem prostoru. Zračna vlažnost naj bo okoli 50 % in temperatura okoli 10 °C. V takšnih razmerah bo življenjska doba semen najdaljša. Doma vzgojena semena posušimo na zraku in jih shranimo v papirnate vrečke ali steklene kozarce, v katere na dno namestimo nekaj riževih zrn, ki bodo vezala vlago, ali papirnato brisačo.

Servietni test

Če želimo preizkusiti kaljivost starih semen, lahko napravimo zelo preprost preizkus kaljivosti, preden jih posejemo. Tako vemo, za koliko moramo količino posejanega semena povečati. V prostoru s sobno temperaturo med 20 in 24 °C položimo na krožnik ali pladenj dve mokri papirnati brisači drugo na drugo. Med njiju položimo 10 semen, Vse skupaj damo v plastično vrečko, da zmanjšamo izhlapevanje. Ves čas preizkušanja kaljivosti kontroliramo in vlažimo papirnate brisače, da so semena na vlažnem. Glede na karakteristike semena in njegov čas kalitve, vidimo ali so semena uporabna ali ne. Število vzklitih semen nakazuje, kolikšen uspeh sejanja lahko pričakujemo.

Povzeto in prirejeno po: Rode J.: Zeliščni vrt-domača lekarna, Kmečki glas 2001; Wagner T.: Pridelovanje zelišč, UM Fakulteta za kmetijstvo, 1997.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani