Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Kako saditi?

Preden zasadimo zelišča, moramo poznati:

  • karakteristike in rodovitnost tal, kar izvemo na podlagi analize tal,
  • lastnosti zelišča: rastne potrebe, obliko zelišča, je to enoletnica, dvoletnica ali trajnica, o čemer se pozanimamo v literaturi, pri strokovnjakih ali pri znancih, ki to zelišče že gojijo, ter
  • količino pridelka, ki ga želimo pridelati, in glede na to določimo velikost parcele za posamezno zelišče.

Priprava tal

Jeseni tla za nov zeliščni vrt prekopljemo oz. preorjemo, če gre za večje površine, in opravimo osnovno gnojenje glede na analizo tal. Analizo tal dobimo na podlagi pravilno vzetega vzorca tal in njegove kemijske analize, ki vam jo lahko naredimo na IHPS. Če želite, vam priložimo tudi nasvet za gnojenje. Za osnovno gnojenje lahko uporabimo na primer kompost ali dobro preperel hlevski gnoj. Različna zelišča imajo glede tal različne zahteve. Večina jih potrebuje z organsko snovjo bogata in zračna tla, ki so nevtralna ali rahlo kisla.

Tla, ki smo jih prekopali jeseni, pred sajenjem razrahljamo z motiko ali frezo in pograbimo.

Sajenje

V skladu z načrtom, ki smo ga naredili pred sajenjem, si v vrtu označimo, kje bomo kaj sadili. Če sadimo rastline v vrsto, si potegnemo vrvico in ob njej sadimo na ustrezno razdaljo. Glede na razraslost posameznega zelišča je odvisna tudi vrstna in medvrstna razdalja (razdalja med vrstami zelišča). O tem se pozanimamo v literaturi ali pri strokovnjakih. Običajno pa je tako, da morajo biti večja zelišča posajena bolj narazen (sadimo na razdaljo od 70 cm do 100 cm), manjša pa lahko sadimo bolj skupaj (20-30 cm).

Trajna zelišča lahko posadimo že jeseni, enoletna in dvoletna zelišča pa posadimo spomladi, ko je zemlja že ogreta, to je običajno konec aprila ali v začetku maja in je različna za različna zelišča. Sadike, ki jih sadimo spomladi, morajo biti dobro utrjene za zunanje razmere. Zato jih, preden jih posadimo v vrt, za 2 do 3 tedne prestavimo iz rastlinjaka na prosto in jih tam oskrbujemo.

Z motiko izkopljemo luknjo, globoko približno 10 do 20 cm (odvisno od rastline), in vanjo položimo sadiko. Preden sadiko položimo v zemljo, jo vzamemo iz lonca, koreninsko grudo  pri dnu raztrgamo, da korenine hitreje rastejo. Sadiko zasujemo z vseh strani z zemljo tako, da je koreninski del zasut do prvih pravih listov. Posajene rastline zalijemo.

Oskrba

Zelišča ne potrebujejo veliko nege. Pri večini zelišč redno zalivanje ni potrebno, zalijemo pa jih v času daljšega obdobja brez dežja, da ne propadejo. Glede na vrsto zelišča izvajamo gnojenje, pri nekaterih je potrebno tudi obrezovanje. Skrbimo, da jih ne preraste plevel. Škodljivci in bolezni jih napadajo redko. Posrbimo za to, da so rastline vitalne.

Povzeto in prirejeno po: Wagner T.: Pridelovanje zelišč, UM Fakulteta za kmetijstvo 1997

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani