Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

NPK hmeljar

Nacionalna poklicna kvalifikacija Hmeljar/hmeljarka

IHPS izvaja program izobraževanja v hmeljarstvu za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) Hmeljar/hmeljarka.  Izdelali smo ga v sklopu projekta Vseživljenjsko izobraževanje v hmeljarstvu (Hop industry lifelong learning program – LdV Hop school), ki je bil uvrščen v Evropski program sodelovanja prenosa inovacij na področju izobraževanja in usposabljanja. Organizacijski in postopkovni del priprave programa je vodil Šolski center iz Slovenskih Konjic, strokovni del pa Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije.

Podlaga za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije NPK Hmeljar/hmeljarka sta poklicni standard in katalog standardov strokovnih znanj in spretnosti, ki smo ju prav tako oblikovali v sklopu projekta. Dostopna sta na spletni strani Nacionalnega informacijskega središča za poklicne kvalifikacije.

Torej, glede na obstoječe znanje in kompetence s področja hmeljarstva, dopolnjenega na izobraževanju, imajo hmeljarji možnost vstopiti v ta postopek priznavanja in potrjevanja ter si na ta način pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo Hmeljar/hmeljarka. Ta javno veljavna listina je uradna potrditev znanj in spretnosti, ki jih imajo kot posamezniki in velja v vseh državah EU.

Termin za izobraževanje, ki se izvaja na IHPS, je razpisan na osnovi prijav ob minimalni udeležbi (10 oseb). Če vas to izobraževanje zanima, pišite na monika.oset-luskar@ihps.si.

V sklopu omenjenega projekta smo na inštitutu tudi posodobili strokovne učne vsebine za področje hmeljarstva ter izdali strokovno knjigo Hmelj – od sadike do storžkov (pdf [18,85 mB], ki obsega 135 strani in vsebuje osnove hmeljarstva, vsa tehnološka opravila, napotke za pridelavo in nasvete za podjetniško odločanje. Knjiga s številnimi barvnimi fotografijami, slikami in preglednicami je po desetih letih nadgradila Priročnik za hmeljarje (pdf [1,44 mB] ki smo ga na inštitutu izdali v letu 2002.

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani