Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Kako sejati?

Večina semen  kali v temi, nekatera semena pa kalijo na svetlobi, zato jih ne prekrijemo z zemljo. Nekatera semena zelišč pred setvijo potrebujejo obdobje nizkih temperatur (stratifikacija), zatojih moramo izpostaviti nizkim temperaturam. Splošen napotek za sejanje je, da naj bo zemlje nad semenom za trikratno debelino semena.

Sejemo lahko na prosto ali v zaprtih prostorih (rastlinjakih). Pri določanju količine semena za določeno površino, moramo poznati njegovo kaljivost.

Setev na prosto lahko poteka na dva načina:

  • sejanje v vrste: ob vrvici z motiko naredimo plitek jarek, posejemo seme in čezenj ustrezno debelino zemlje in rahlo zalijemo. Za zadrževanje vlage in zaščito pred pticami in živalmi je smiselno, da do vznika seme pokrijemo s kopreno.
  • sejanje po celi površini: seme posejemo po površini gredice, površino rahlo premešamo z grabljami, zalijemo ter nežno potlačimo tla. Do vznika pokrijemo s kopreno.

Pri gostoti setve moramo upoštevati karakteristike rastlin, da ne posejemo pregosto. Pri malih semenih, npr. origanu, kraškem šetraju in ožepku lahko v ta namen seme pred sejanjem zmešamo z mivko.

Pri setvi v zaprtih prostorih moramo biti pozorni na higieno pri setvi, in sicer predvsem zaradi okužbe s povzročiteljem padavice, zato upoštevamo osnovna pravila:

  • uporabljamo primeren substrat,
  • setvene platoje pred in po uporabi dobro operemo in razkužimo,
  • za kalitev in rast zelišč izberemo prostor, ki je čist in v katerm so primerni pogoji za rast (svetloba, toplota, vlaga),
  • najpomembnejša pa so dobra  semena, ki so pravilno pobrana, očiščena in shranjena.

Povzeto in prirejeno po: Rode J.: Zeliščni vrt-domača lekarna, Kmečki glas 2001; Wagner T.: Pridelovanje zelišč, UM Fakulteta za kmetijstvo, 1997.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani