Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Spremljanje parametrov tehnološke zrelosti v letu 2024 – rezultati vzorčenja 5. septembra

Sorta Celeia je v tehnološki zrelosti. Storžki imajo vse lastnosti zrelega hmelja. Se odbijajo, šumijo, vretenca se ne razcepijo, imajo prijetno hmeljno aromo. Parametri tehnološke zrelosti ostajajo na ravni vzorčenja 2. 9. 2024, z izjemo vlage v storžkih, ki je pričakovano nižja. Vlaga v storžkih je od  78,1 % do 79 %, masa 100 suhih storžkov se je ustalila in je od 8,2 g do 10,6 g, vsebnost alfa-kislin je od 3,0 % do 3,9 % v storžkih z 11 % vlago. V Radljah je ta sorta prešla v tehnološko zrelost v teh dneh. Vlaga v storžkih je padla na 80 %, vsebnost alfa-kislin in masa 100 storžkov ostajata na ravni prejšnjega vzorčenja: masa 100 suhih storžkov se je ustalila in je 8,2 g vsebnost alfa-kislin je 4,9 % v storžkih z 11% vlago.

Sorta Styrian Wolf je na vzorčeni lokaciji v Savinjski dolini v teh prešla v tehnološko zrelost. Storžki so zeleni, se odbijajo, so zaprti, sicer značilno za sorto različne velikosti, vretenca se tudi že razcepijo, dišijo in šumijo. Vlaga v storžkih je 72,2 %, vsebnost alfa-kislin je 14,1 % v storžkih z 11 % vlago, masa 100 suhih storžkov se je ustalila na 12,5 g, dolžina je povprečno 20 mm.

S tem smo vzorčenja za napoved tehnološke zrelosti v okviru Strokovne naloge tehnologije pridelave in predelave hmelja za letošnje leto zaključili.

Spremljanje parametrov tehnološke zrelosti v letu 2024 – rezultati vzorčenja 2. septembra

Sorta Bobek je v tehnološki zrelosti. Parametri tehnološke zrelosti ostajajo na ravni vzorčenja 29. 8. 2024.

Sorta Celeia je v Savinjski dolini v tehnološki zrelosti. Storžki imajo vse lastnosti zrelega hmelja. Se odbijajo, šumijo, vretenca se ne razcepijo, imajo prijetno hmeljno aromo. Vlaga v storžkih je na nekaterih lokacijah padla pod 80 %, masa 100 suhih storžkov se je ustalila in je od 7,8 g do 9,8 g, vsebnost alfa-kislin je od 2,6 % do 3,6 % v storžkih z 11% vlago. V Radljah ta sorta prehaja v tehnološko zrelost v teh dneh. Vlaga v storžkih je padla na 81 %, vsebnost alfa-kislin in masa 100 storžkov ostajata na ravni prejšnjega vzorčenja: masa 100 suhih storžkov se je ustalila in je od 7,8 g vsebnost alfa-kislin je 5,3 % v storžkih z 11% vlago.

Sorta Styrian Wolf na vzorčeni lokaciji v Savinjski dolini v teh dneh prehaja v tehnološko zrelost. Storžki so zeleni, se odbijajo, so zaprti, malo jih je še medlih, vretenca se ne razcepijo, dišijo in šumijo. Vlaga v storžkih je 72,8 %, vsebnost alfa-kislin se je ustalila na 13,7 % v storžkih z 11% vlago, masa 100 suhih storžkov se je v zadnjih dneh malo povečala na 12,5 g, dolžina je povprečno 20 mm.

Rezultati naslednjih meritev parametrov tehnološke zrelosti bodo objavljeni v petek, 6. septembra 2024.

Opomba: Podatki spremljanja tehnoloških parametrov na več lokacijah naj vam služijo orientacijsko. Za začetek obiranja na posameznih lokacijah se odločajte individualno. Pred odločitvijo predlagamo, da prinesite vzorec storžkov iz določenega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage, priporočljivo tudi na vsebnost alfa-kislin. Treba pa je paziti tudi na izteke karenc!

Navodilo za vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin

  • Na vzorcih naj bo navedeno: ime lastnika vzorca, e – naslov, sorta, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja.
  • Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.
  • Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.
  • Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo, upravna stavba IHPS, prvo nadstropje vsak dan do 13. ure.

Pojasnilo: V sklopu Strokovne naloge Tehnologija pridelave in predelave hmelja, ki jo izvaja IHPS, bomo v letu 2024 spremljali parametre tehnološke zrelosti (vsebnost vlage v storžkih, masa suhih storžkov, dolžina storžkov in vsebnost alfa-kislin) na več pedološko in krajevno različnih lokacijah, ki smo jih določili v sodelovanju s KGZS, KGZ Celje, ki sodeluje pri vzorčenju. Vzorčenje in napoved tehnološke zrelosti bomo izvajali za sorte hmelja, ki zavzemajo več kot 30 ha površin:  Savinjski golding, Aurora, Celeia, Bobek, Styrian gold in Styrian Wolf, in sicer v časovnem intervalu od 3 do 4 dni.

Rezultate bomo objavljali sproti na spletni strani IHPS pod AKTUALNO, in jih bomo ažurirali ob torkih in petkih po 15 uri, razen v primeru dežja, ko bomo vzorčenje prestavili na prvi dan brez padavin. Poročali bomo tudi preko Hmeljarskih informacij, ko bodo le-te izhajale.

Spremljanje parametrov tehnološke zrelosti v letu 2024 – rezultati vzorčenja 29. avgusta

Sorta Styrian gold je tehnološko zrelost prešla okrog 25. avgusta. Vsi merjeni parametri tehnološke zrelosti ostajajo na ravni prejšnjega vzorčenja. Vlaga je 78,8%, masa 100 suhih storžkov je 7,2 g, vsebnost alfa-kislin je 3,0 % v storžkih z 11% vlago.

Sorta Aurora je v tehnološki zrelosti.

Storžki sorte Aurora ne glede na vzorčeno lokacijo so zeleni, zaprti, lepo dišijo, šumijo, se odbijajo, vretenca ostajajo cela. Vlaga v storžkih je od 77,8 % do 78,1 %, vsebnost alfa-kislin je od 8,1 % do 10,5 % v storžkih z 11% vlago. Povprečna dolžina storžkov se je ustalila na 20 mm. Storžki od zadnjega vzorčenja so minimalno pridobili na masi; masa 100 suhih storžkov, ki je med 9,6 g do 11,9 g.

Storžki sorte Bobek v Savinjski dolini so zeleni, se že nekoliko odbijajo, so zaprti, malo jih je še medlih, vretenca se že razcepijo, storžki že dišijo in šumijo. Vlaga v storžkih je 78,0 %, vsebnost alfa-kislin 3,9 % v storžkih z 11 % vlago, masa 100 suhih storžkov je 6,6 g, povprečna dolžina je 19 mm. Storžki sorte Bobek so od zadnjega vzorčenja minimalno pridobili na vsebnosti alfa-kislin, masi 100 storžkov, ter dolžini. Sorta v teh dneh prehaja v tehnološko zrelost.

Storžki sorte Celeia v Savinjski dolini imajo vlago še nad 80 %, od 80,4 % do 81,0 % glede na lokacijo, so zeleni debeli, zaprti, vretenca se še razcepijo, še kar nekaj je storžkov medlih, že šumijo in imajo prijeten vonj. Podobno stanje je na ptujskem območju. Storžki sorte Celeia od zadnjega vzorčenja niso pridobili na vsebnosti alfa-kislin, so pa na masi 100 storžkov. Vsebnost alfa-kislin je 3,2 % v storžkih z 11 % vlago, masa 100 suhih storžkov je 8,8 g do 10,3 g glede na vzorčeno lokacijo.

V Radljah je vlaga v storžkih 82,3%, masa 100 suhih storžkov je 8 g, vsebnost alfa-kislin je 5,1% v storžkih z 11% vlago. Parametri se od zadnjega vzorčenja niso bistveno spremenili.

Sorta Styrian Wolf ima v storžkih 74,8 % vlage, kar je značilno za nove sorte (nižja vsebnost vlage v prehodu v tehnološko zrelost) vsebnost alfa-kislin v storžkih z 11 % vlago je od zadnjega vzorčenja narasla na 14,1 %, masa 100 suhih storžkov se je povečala na 11,6 g, povprečna dolžina je 21 mm. Storžki so zeleni, zaprti, kompaktni, prijetno dišijo, malo že šumijo, nekaj je še drobnih in medlih, vretenca se še cepijo, storžki že imajo rahlo tipičen vonj te sorte.

Parametri vrednotenja sorte Styrian Wolf na lokaciji Radlje so: vlaga v storžkih je 76 %, 13,8 % alfa-kislin na 11% vlago, masa 100 suhih storžkov je 14 g.

Rezultati naslednjih meritev parametrov tehnološke zrelosti bodo objavljeni v torek, 3. septembra 2024.

Opomba: Podatki spremljanja tehnoloških parametrov na več lokacijah naj vam služijo orientacijsko. Za začetek obiranja na posameznih lokacijah se odločajte individualno. Pred odločitvijo predlagamo, da prinesite vzorec storžkov iz določenega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage, priporočljivo tudi na vsebnost alfa-kislin. Treba pa je paziti tudi na izteke karenc!

Navodilo za vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin

  • Na vzorcih naj bo navedeno: ime lastnika vzorca, e – naslov, sorta, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja.
  • Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.
  • Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.
  • Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo, upravna stavba IHPS, prvo nadstropje vsak dan do 13. ure.

Pojasnilo: V sklopu Strokovne naloge Tehnologija pridelave in predelave hmelja, ki jo izvaja IHPS, bomo v letu 2024 spremljali parametre tehnološke zrelosti (vsebnost vlage v storžkih, masa suhih storžkov, dolžina storžkov in vsebnost alfa-kislin) na več pedološko in krajevno različnih lokacijah, ki smo jih določili v sodelovanju s KGZS, KGZ Celje, ki sodeluje pri vzorčenju. Vzorčenje in napoved tehnološke zrelosti bomo izvajali za sorte hmelja, ki zavzemajo več kot 30 ha površin:  Savinjski golding, Aurora, Celeia, Bobek, Styrian gold in Styrian Wolf, in sicer v časovnem intervalu od 3 do 4 dni.

Rezultate bomo objavljali sproti na spletni strani IHPS pod AKTUALNO, in jih bomo ažurirali ob torkih in petkih po 15 uri, razen v primeru dežja, ko bomo vzorčenje prestavili na prvi dan brez padavin. Poročali bomo tudi preko Hmeljarskih informacij, ko bodo le-te izhajale.

Spremljanje parametrov tehnološke zrelosti v letu 2024 – rezultati vzorčenja 26. avgusta

Sorta Savinjski golding je v Savinjski dolini prešla v tehnološko zrelost okrog 15. avgusta,  na lokaciji Radlje pa 21. avgusta. Sorta ostane v tehnološki zrelosti povprečno en teden.

Sorta Aurora je v tehnološki zrelosti.

Storžki sorte Aurora v Savinjski dolini so zeleni, zaprti, lepo dišijo, šumijo, se odbijajo, vretenca ostajajo cela. Sicer v večini nasadov storžki ostajajo dokaj drobni. Vlaga v storžkih je v Savinjski dolini 77,0 % do 78,3 %, vsebnost alfa-kislin je od 7,7 % do 8,2 % v storžkih z 11% vlago. Povprečna dolžina storžkov se je ustalila na 20 mm. Storžki od zadnjega vzorčenja niso pridobili na masi; masa 100 suhih storžkov ostaja med 7,8 g do 8,2 g.

V Radljah so storžki sorte Aurora zeleni, zaprti, debeli, kar šumijo in dišijo, že kar gredo od vretenc. Vlaga v storžkih je 77,8 %, vsebnost alfa-kislin v storžkih z 11% vlago je 8,1 % (vsebnost je nekoliko manjša, ker so v zadnjih dneh storžki pridobili na masi), masa 100 suhih storžkov pa se je v zadnjih dneh povečala na 10,9 g.

Na območju Slovenj Gradca so storžki sorte Aurora malo pridobili na masi, ki je za 100 suhih storžkov 11,6 g, vlaga v storžkih je 79,2 %, vsebnost alfa-kislin v storžkih z 11% vlago je 10,4%.

Sorta Styrian Gold je v teh dneh na vzorčeni lokaciji prešla v tehnološko zrelost. Storžki so zaprti in imajo prijeten vonj, se odbijajo, že šumijo, vretenca ostajajo cela. Vsi merjeni parametri tehnološke zrelosti ostajajo na ravni prejšnjega vzorčenja. Vlaga je 78,7%, masa 100 suhih storžkov je 7,2 g, vsebnost alfa-kislin je 3,0 v storžkih z 11% vlago.

Storžki sorte Bobek v Savinjski dolini so zeleni, se že nekoliko odbijajo, so zaprti, malo jih je še medlih, redka vretenca se že razcepijo, posamezni ostajajo celi, storžki že nekoliko dišijo in šumijo. Vroče vreme zadnjih dni je pogojevalo, da se parametri zrelosti pri tej sorti niso bistveno spremenili. Vlaga v storžkih je 77,2 %, vsebnost alfa-kislin 2,9 % v storžkih z 11 % vlago, masa 100 suhih storžkov je ostala na 6,2 g, povprečna dolžina je ostala na 18 mm. Upamo, da bo hladnejše vreme v prihodnjih dneh pozitivno vplivalo na pridobivanje mase in kakovosti.

Storžki sorte Celeia imajo vlago še nad 80 %, od 80,8 % do 81,3 % glede na lokacijo, so zeleni debeli, zaprti, vretenca se še razcepijo, še kar nekaj je storžkov medlih, malo pa že šumijo. Vroče in dokaj suho vreme v času razvoja storžkov je na nekaterih lokacijah trenutno zaustavilo razvoj storžkov, upamo na boljše vreme v prihodnjih dneh oziroma je priporočeno namakanje. Vsebnost alfa-kislin je 3,5 % v storžkih z 11 % vlago, masa 100 suhih storžkov je 7,5 g do 10,8 g glede na vzorčeno lokacijo.

Sorta Styrian Wolf ima v storžkih 75,3 % vlage, kar je značilno za nove sorte (nižja vsebnost vlage v prehodu v tehnološko zrelost) vsebnost alfa-kislin v storžkih z 11 % vlago je 13,7 %, masa 100 suhih storžkov je 10,8 g, povprečna dolžina 20 mm. Storžki so zeleni, zaprti, kompaktni, prijetno dišijo, malo že šumijo, nekaj je še drobnih in medlih, vretenca se še cepijo.

Rezultati naslednjih meritev parametrov tehnološke zrelosti bodo objavljeni v petek, 30. avgusta 2024.

Opomba: Podatki spremljanja tehnoloških parametrov na več lokacijah naj vam služijo orientacijsko. Za začetek obiranja na posameznih lokacijah se odločajte individualno. Pred odločitvijo predlagamo, da prinesite vzorec storžkov iz določenega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage, priporočljivo tudi na vsebnost alfa-kislin. Treba pa je paziti tudi na izteke karenc!

Navodilo za vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin

  • Na vzorcih naj bo navedeno: ime lastnika vzorca, e – naslov, sorta, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja.
  • Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.
  • Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.
  • Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo, upravna stavba IHPS, prvo nadstropje vsak dan do 13. ure.

Pojasnilo: V sklopu Strokovne naloge Tehnologija pridelave in predelave hmelja, ki jo izvaja IHPS, bomo v letu 2024 spremljali parametre tehnološke zrelosti (vsebnost vlage v storžkih, masa suhih storžkov, dolžina storžkov in vsebnost alfa-kislin) na več pedološko in krajevno različnih lokacijah, ki smo jih določili v sodelovanju s KGZS, KGZ Celje, ki sodeluje pri vzorčenju. Vzorčenje in napoved tehnološke zrelosti bomo izvajali za sorte hmelja, ki zavzemajo več kot 30 ha površin:  Savinjski golding, Aurora, Celeia, Bobek, Styrian gold in Styrian Wolf, in sicer v časovnem intervalu od 3 do 4 dni.

Rezultate bomo objavljali sproti na spletni strani IHPS pod AKTUALNO, in jih bomo ažurirali ob torkih in petkih po 15 uri, razen v primeru dežja, ko bomo vzorčenje prestavili na prvi dan brez padavin. Poročali bomo tudi preko Hmeljarskih informacij, ko bodo le-te izhajale.

Obvestilo o namakanju hmelja

Glede na trenutno vremensko napoved je pred nami obdobje vročega in suhega vremena. V zadnjih dneh padavin ni bilo dovolj in še te so bile zelo lokalno razporejene. Glede na naše meritve se stanje vode v tleh nahaja blizu kritične točke za namakanje z rolomati. To velja za ves hmelj, še toliko bolj pa za pozna sorte hmelja. Zaradi tega priporočamo začetek namakanja z rolomati.
Uporabniki kapljičnih namakalnih sistemov nadaljujte z intenzivnim in rednim namakanjem hmeljišč in nikakor ne dopustite, da se tla v hmeljiščih izsušijo.
Aktualne napovedi glede namakanja bodo dosegljive na spletni strani IHPS (https://www.ihps.si/).

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani