Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Kdaj sadimo zelišča?

Zelišča so lahko enoletna, dvoletna ali trajna. Temu primerno moramo pripraviti grede.

Trajna zelišča lahko posadimo že jeseni in jih čez zimo zaščitimo s kopreno, enoletna in dvoletna zelišča pa posadimo spomladi. Sadimo zdrave, dovolj velike sadike, ki so dobro utrjene. To pomeni, da so bile rastline v lončkih na zunanjih razmerah (zaveterje) najmanj dva do tri tedne preden jih sadimo.

Če se odločimo za trajna zelišča, ki potrebujejo toplejše okolje, moramo poskrbeti, da jih bomo lahko jeseni prestavili na prezimovanje v rastlinjak ali v notranje prostore.

Na prosto sadimo (lahko tudi sejemo) enoletna in dvoletna zelišča v dobro pripravljeno zemljo. Grede, ki smo jih prekopali jeseni, razrahljamo in pograbimo. Z motiko naredimo majhne plitve ravne jarke, v katere posadimo posamične sadike. Pazimo, da je med njimi ustrezna razdalja. Paziti moramo, da je med posameznimi rastlinami dovolj prostora, da se bodo nemoteno razvijala. Te podatke najdemo v različni literaturi o gojenju in pridelovanju zelišč in pri strokovnjakih. Spomladi sadimo v dobro ogreto zemljo, kar je za različna zelišča različno. Paziti moramo na zelišča, ki potrebujejo toplo zemljo in jih sadimo po 15. maju. To so predvsem trajne toploljubne rastline (citronka, rožmarin, aloja, ašvaganda, roženkravt, limonska trava,…), ki smo jih prezimili v rastlinjaku ali v svetlem prostoru v hiši, kakor tudi enoletnice: bazilika, lan, ognjič, kapucinka…)

Če trajna zelišča sadimo jeseni, naj bo to septembra ali v začetku oktobra. Vsekakor pa prej poglejmo vremensko napoved vsaj za 14 dni v naprej, da ne pride do hitre ohladitve oz. da nas zima ne preseneti. Posajene rastline vedno temeljito zalijemo.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani