Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Vzdrževanje osnovnega genetskega materiala slovenskih sort hmelja

Inštitut zagotavlja vzgojo osnovnega genetskega materiala hmelja, ki je večleten proces in poteka v skladu s Pravilnikom o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja  ter z mednarodno certifikacijsko shemo za hmelj (EPPO, PM4/16). Na inštitutu vzdržujemo primerno količino osnovnega genetskega materiala z namenom možnosti odzivanja na potrebe hmeljarske panoge.

Odziv za interes za sadilni material slovenskih sort, ki niso razširjene v pridelavi je v roku 2 let. Tako izvajamo pridelavo sadilnega certificiranega materiala hmelja  – certificirane sadike A, skladno z zakonodajo na tem področju. Obseg pridelave je glede na sorto omejen, tako pridelava poteka na osnovi predhodno potrjenih naročil.

Vključitev osnovnega genetskega materiala sort v preizkušanju v certifikacijsko shemo in pridobivanje ter vzdrževanje zdravega brezvirusnega in brezviroidnega izvornega materiala hmelja sort, ki so že vključene v certifikacijsko shemo, je glavno vodilo dela na tem področju.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani