Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Seminarji o hmeljarstvu

Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vsako leto v začetku februarja organizira seminar o hmeljarstvu, namenjen vsem hmeljarjem in strokovnjakom, ki delujejo na področju hmeljarstva. Seminar je že po svoji definiciji skupek organiziranih predavanj z določenega področja za dodatno izobraževanje odraslih, kar seminarji o hmeljarstvu vsekakor izpolnjujejo oziroma  v veliko primerih tudi presegajo, saj je poleg izobraževanja in prenosa novih znanj velik poudarek dan tudi izmenjavi mnenj in razpravi. V letu 2023 smo organizirali že šestdesetega po vrsti!

Seminar o hmeljarstvu je enodneven ali dvodneven, v času kovida, v letih 2021 in 2022, pa smo ga organizirali in izvedli spletno. Osredotočamo se na program skupne kmetijske politike s poudarkom na hmeljarstvu ter aktualni problematiki pri pridelavi in predelavi hmelja ter tržnih razmerah. Pozornost namenimo tudi pobudam hmeljarjev in jih animiramo za aktivno udeležbo. S skupnimi idejami in podanimi rešitvami želimo z roko v roki oblikovati prihodnost slovenskega hmeljarstva.

Poročilo o seminarju:

  • Dva dneva prijetnega in izjemno koristnega druženja vseh, ki v Sloveniji delamo na področju hmeljarstva – hmeljarjev, strokovnjakov in zaposlenih na ministrstvu.
  • Otvoritev z aktualno hmeljsko princeso Špelo Razboršek in hmeljarskim starešino Cirilom Terglavom ter pozdravnima nagovoroma direktorja IHPS g. Bojana Cizeja, dr. Gašperja Kosca, vodje Sektorja za trajno kmetijstvo pri MKGP. Seminarja se prvi dan v popoldanski sekciji udeležila aktualna ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, go. Mateja Čalušić.
  • Predavanja in predstavitve v treh zelo zanimivih in aktualnih sekcijah: Aktualno na področju kmetijske politike in zakonodaje, Trg s hmeljem in ohranjanje kakovosti pridelka hmelja in Tehnologija pridelave hmelja.
  • Gašper Kosec z MKGP je predstavil Novosti na področju Skupne kmetijske politike 2023-2027 s poudarkom na hmeljarstvu.

Celotno poročilo: docx [827 kB], pdf [238 kB].

Program seminarjadocx [61 kB], pdf [136 kB].

Brošura s programom: pdf [1.02 mB]

Ilustrativna slika: skeniran program brošure

V Portorožu smo 9. in 10. 2. 2023 izvedli jubilejni 60. seminar o hmeljarstvu. Seminar so z otvoritvenimi govori slavnostno otvorili direktor IHPS, g. Bojan Cizej, hmeljarski starešina, Aljoša Uršič, in hmeljarska princesa, Minca Marovt.

V imenu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je udeležence 60. seminarja o hmeljarstvu pozdravila mag. Marjeta Bizjak, ki je povedala, da je krovna usmeritev ministrstva trajnostna oskrba s hrano, pomembni pa so tudi okoljski izzivi. Kot rešitev za izzive, s katerimi se sooča hmeljarstvo, je izpostavila namakanje, krožno gospodarstvo ter nove sorte hmelja, ki so odporne na podnebne spremembe ter bolezni in škodljivce. Zaželela nam je uspešen seminar z odgovori in sklepi, ki bodo tudi podpora ministrstvu pri njegovem nadaljnjem delu.

V nadaljevanju je mag. Bizjakova nazorno predstavila Skupno kmetijsko politiko 2023-2027 s poudarkom na hmeljarstvu, čemur nas je vseh 110 udeležencev prisluhnilo z velikim zanimanjem.
Oba dneva seminarja je bilo v treh sekcijah predstavljenih 22 strokovnih predavanj večina domačih kot tudi tujih predavateljev.

Ob zaključku 60. seminarja o hmeljarstvu je direktor IHPS, g. Bojan Cizej, podal 15 sklepov, ki so se formirali tekom dveh dni med predavanji in zanimivimi, dinamičnimi razpravami. Hvala vseh hmeljarjem in strokovnjakom s področja hmeljarstva za udeležbo na seminarju in aktivno sodelovanje.

Zahvaljujemo se vsem sponzorjem, ki so finančno podprli izvedbo jubilejnega, 60. seminarja o hmeljarstvu.

Zaključki 60. seminarja o hmeljarstvu Portorož-2023: docx [403 kB],  pdf [231 kB]

Otvoritev seminarja.Marjeta Bizjak, predava udeležencem seminarjaDvorana z udeleženci, spredaj hmeljarska princesa in hmeljarski starešina

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani