Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Seminarji o hmeljarstvu

Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vsako leto v začetku februarja organizira seminar o hmeljarstvu, namenjen vsem hmeljarjem in strokovnjakom, ki delujejo na področju hmeljarstva. Seminar je že po svoji definiciji skupek organiziranih predavanj z določenega področja za dodatno izobraževanje odraslih, kar seminarji o hmeljarstvu vsekakor izpolnjujejo oziroma  v veliko primerih tudi presegajo, saj je poleg izobraževanja in prenosa novih znanj velik poudarek dan tudi izmenjavi mnenj in razpravi. V letu 2023 smo organizirali že šestdesetega po vrsti!

Seminar o hmeljarstvu je enodneven ali dvodneven, v času kovida, v letih 2021 in 2022, pa smo ga organizirali in izvedli spletno. Osredotočamo se na program skupne kmetijske politike s poudarkom na hmeljarstvu ter aktualni problematiki pri pridelavi in predelavi hmelja ter tržnih razmerah. Pozornost namenimo tudi pobudam hmeljarjev in jih animiramo za aktivno udeležbo. S skupnimi idejami in podanimi rešitvami želimo z roko v roki oblikovati prihodnost slovenskega hmeljarstva.

V Portorožu smo 9. in 10. 2. 2023 izvedli jubilejni 60. seminar o hmeljarstvu. Seminar so z otvoritvenimi govori slavnostno otvorili direktor IHPS, g. Bojan Cizej, hmeljarski starešina, Aljoša Uršič, in hmeljarska princesa, Minca Marovt.

V imenu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je udeležence 60. seminarja o hmeljarstvu pozdravila mag. Marjeta Bizjak, ki je povedala, da je krovna usmeritev ministrstva trajnostna oskrba s hrano, pomembni pa so tudi okoljski izzivi. Kot rešitev za izzive, s katerimi se sooča hmeljarstvo, je izpostavila namakanje, krožno gospodarstvo ter nove sorte hmelja, ki so odporne na podnebne spremembe ter bolezni in škodljivce. Zaželela nam je uspešen seminar z odgovori in sklepi, ki bodo tudi podpora ministrstvu pri njegovem nadaljnjem delu.

V nadaljevanju je mag. Bizjakova nazorno predstavila Skupno kmetijsko politiko 2023-2027 s poudarkom na hmeljarstvu, čemur nas je vseh 110 udeležencev prisluhnilo z velikim zanimanjem.
Oba dneva seminarja je bilo v treh sekcijah predstavljenih 22 strokovnih predavanj večina domačih kot tudi tujih predavateljev.

Ob zaključku 60. seminarja o hmeljarstvu je direktor IHPS, g. Bojan Cizej, podal 15 sklepov, ki so se formirali tekom dveh dni med predavanji in zanimivimi, dinamičnimi razpravami. Hvala vseh hmeljarjem in strokovnjakom s področja hmeljarstva za udeležbo na seminarju in aktivno sodelovanje.

Zahvaljujemo se vsem sponzorjem, ki so finančno podprli izvedbo jubilejnega, 60. seminarja o hmeljarstvu.

Zaključki 60. seminarja o hmeljarstvu Portorož-2023: docx [403 kB],  pdf [231 kB]

Otvoritev seminarja.Marjeta Bizjak, predava udeležencem seminarjaDvorana z udeleženci, spredaj hmeljarska princesa in hmeljarski starešina

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani