Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Uporaba hmelja izven pivovarske industrije

Trenutno se v pivovarske namene porabi večina vsega pridelanega hmelja. Zanj je značilno, da vsebuje veliko grenčin, smol, eterična olja, ki imajo tudi antioksidativno in antimikrobno delovanje.

V zadnjem času se hmelj poleg tradicionalne uporabe v pivovarstvu začenja vse pogosteje uporabljati tudi v kulinariki. Zgodnji spomladanski poganjki se dodajajo solatam. Posušeni, zreli storžki hmelja imajo značilne zdravilne učinke, ki se lahko uporabljajo v čajnih pripravkih ali izvlečkih za različne namene. Hmelj čisti kri kar pomeni, da pospešuje procese prebave in izločanja. Zveča hitrost nastanka urina in deluje odvajalno. Deluje pomirjevalno. Pomirja strah in živčno napetost. Umirja pospešen srčni utrip in depresijo. Vpliva na spolne hormone in menstrualni cikel. Blago razkužuje. Kot uspavalo in pomirjevalo so s hmeljem polnjene blazine in kopeli. Na tržišču so že različni farmacevtski pripravki iz hmelja (tablete, tinkture …). Drugi znani učinki so tudi zmanjšanje krčev v mišicah, preventivni učinek pri nastanku in razvoju osteoporoze. Podatki različnih raziskav kažejo tudi na njegovo potencialno uporabo v medicini na področju zdravljenja rakavih obolenj.

Zaradi svojega močnega protimikrobnega delovanja je njegova potencialna uporaba tudi v prehrani živali, kjer se lahko njegov dodatek v krmo potencialno uporabi kot nadomestilo za standardno uporabljane antibiotične dodatke.

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani