Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Mikropivovarna

Poskusno varjeno pivo - etiketa

Na inštitutu sta postavljeni dve pivovarni (mikropivovarni) kapacitet 30 in 130 L na varko, s skupnim fermentacijsko zorilnim delom. Osnovni poslanstvi pivovarne sta določanje pivovarske vrednosti hmeljnih genotipov in strokovna pomoč pivovarnam. Določanje pivovarske vrednosti hmeljnih genotipov je pomembno iz stališča pivovarjev kot glavnih uporabnikov hmelja. V postopku določanja varimo piva z različnimi kombinacijami vhodnih surovin in hmeljnih genotipov v različnih tehnoloških načinih. S sledečo kemijsko in senzorično analizo določimo osnovne značilnosti proizvedenega piva v odvisnosti od uporabljenega hmeljnega genotipa.

V naši mikropivovarni lahko simuliramo različne pivovarske tehnološke procese, vključno z uporabo različnih surovin in načinov njihove uporabe. Na ta način lahko pomagamo pivovarjem s preliminarnimi rezultati pri načrtovanju njihovih novih tipov piva.

Raziskovalno delo na pivovarskem področju je povezano predvsem s študijami dinamike prenosa bioaktivnih komponent iz surovin, s poudarkom na hmelju v pivo ter z možnostmi razvoja novih tipov piva brez glutena, primernih za posameznike s celiakijo.

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani