Na podlagi 8. čl. Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ, Uradni list RS, št. 24/2003, 61/2005) in določil Uredbe o posredovanju informacij javnega značaja (Uradni list RS, št. 115/03), izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, ki ga zastopa direktor Bojan Cizej.
1. Osnovni podatki o katalogu
Naziv organa: Javni zavod Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Naslov zavoda: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta Žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Odgovorna oseba zavoda: Bojan Cizej, univ. dipl. inž. živil. tehn., direktor
Datum prve objave kataloga: 13. marec 2006
Datum zadnje spremembe: 13. avgust 2021
Druge oblike kataloga: Poleg elektronske različice, ki je objavljena tukaj je na sedežu inštituta dostopna tudi različica v fizični obliki.
2. Splošni podatki o zavodu in informacijah javnega značaja s katerimi razpolaga
2.1 Organigram in podatki o organizaciji zavoda
a) Kratek opis delovnega področja zavoda:
K 73.102 Raziskovanje in eksperimentalni razvoj na področju kmetijstva in sorodnih dejavnosti
Zavod je posredni proračunski porabnik
Resorno ministrstvo: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Sklep o preoblikovanju Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, p. o., v javni zavod Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (Uradni list RS, št. 71/02 in 5/07)
Zavod je vpisan v sodni register pri Okrožnem sodišču v Celju:
Srg zadnjega vpisa 200301453, matična št. 5051762, vložna št. 10031600, datum vpisa 16.5.2003
TRR 01100-6000006134, ID št. za DDV: SI93987161
b) Seznam vseh notranjih organizacijskih enot:
- Oddelek za splošne posle
- Oddelek za rastline, tla in okolje
- Oddelek za varstvo rastlin
- Oddelek za agrokemijo in pivovarstvo
- Oddelek za uradno potrjevanje in ocenjevanje
- Poskusno posestvo
c) Organigram zavoda
2.2 Kontaktni podatki uradne osebe, pristojne za posredovanje informacij javnega značaja
- Pristojna oseba: Amanda Herodež, poslovni sekretar
- Telefon in elektronska pošta:
- telefon: (03) 71 21 600
- telefax: (03) 71 21 620
- tajnistvo@ihps.si
2.3 Seznam zakonov, podzakonskih aktov in predpisov Evropskih skupnosti z delovnega področja zavoda
Državni predpisi:
- Zakon o kmetijstvu
- Zakon o zdravstvenem varstvu rastlin
- Zakon o fitofarmacevtskih sredstvih
- Zakon o semenskem materialu kmetijskih rastlin
- Zakon o raziskovalni in razvojni dejavnosti Uredba o ureditvi trga s hmeljem
- Pravilnik o certificiranju pridelka hmelja in prometu s hmeljem
- Pravilnik o registru pridelovalcev hmelja
- Pravilnik o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja
- Pravilnik o ukrepih za preprečevanje širjenja in zatiranja hmeljeve uvelosti, ki jo povzročata glivi verticillium alboatrum reinke et berthold in verticillium dahliae klebahn
- Pravilnik o tehničnih in organizacijskih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati preskusni laboratoriji za ugotavljanje skladnosti kmetijskih pridelkov oziroma živil
2.4 Seznam strateških in programskih dokumentov po vsebinskih sklopih
Seznam strateških in programskih dokumentov:
- 5-letni program razvoja Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije 2011-2016
- Program dela in finančni načrt Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije za posamezno leto
2.5 Seznam javnih evidenc, s katerimi zavod upravlja
Seznam evidenc:
- Evidenca okuženih hmeljišč s karantensko boleznijo hmeljevo uvelostjo in viroidno zakrnelostjo (podatki dostopni na podlagi soglasja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Fitosanitarne uprave RS)
- Evidenca centrov za certificiranje pridelka hmelja
2.6 Najpomembnejši vsebinski sklopi drugih informacij javnega značaja oziroma seznam posameznih dokumentov
Sklopi informacij:
- Poročilo o delu Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije za posamezno leto
- Hmeljarski bilten
- Tehnološke informacije (Hmeljarske informacije, Obvestila sadjarjem, Obvestila vinogradnikom, Obvestila poljedelcem, Vrtnarska obvestila)
- Stroškovnik iz Uredbe o višini stroškov posredovanja informacij javnega značaja (Uradni list RS, št. 40/2004)
- Letno poročilo o izvajanju Zakona o dostopu do informacij javnega značaja iz 38. člena tega zakona.
3. OPIS NAČINA DOSTOPA DO INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA
Opis dostopa do posameznih sklopov informacij:
- Preko spleta s spletnim brskalnikom
- Na sedežu Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
- marca 2003 je v Republiki Sloveniji začel veljati Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (v nadaljnjem besedilu: ZDIJZ – Uradni list RS, št. 24/2003, 7.3.2003), ki državnim organom, organom lokalnih skupnosti, javnim agencijam in drugim osebam javnega prava, nalaga vrsto obveznosti s področja dostopa do informacij javnega značaja.
Informacija javnega značaja je informacija, ki izvira iz delovnega področja organa in se nahaja v obliki dokumenta, zadeve, dosjeja, registra, evidence ali dokumentarnega gradiva, ki ga je organ izdelal sam, v sodelovanju z drugim organom, ali pridobil od drugih oseb (glej 4. člen ZDIJZ).
Prosilec lahko zahteva dostop do informacij javnega značaja z ustno ali pisno zahtevo, ki jo naslovi na organ, za katerega meni, da razpolaga z želeno informacijo.
Ustna zahteva: Če prosilec zahteva dostop do informacije javnega značaja z ustno zahtevo, mu je organ dolžan omogočiti dostop do zahtevanih informacij, razen do podatkov iz 6. člena ZDIJZ (izjeme)
Pisna zahteva: Pisna vloga mora vsebovati:
- navedbo organa, kateremu je poslan zahtevek;
- osebno ime, firmo ali ime pravne osebe, oziroma navedbo o morebitnem zastopniku ali pooblaščencu;
- naslov prosilca oziroma njegovega zastopnika ali pooblaščenca;
- opredelitev informacije, s katero se želi prosilec seznaniti;
- navedbo, na kakšen način se želi seznaniti z vsebino zahtevane informacije (fotokopija, prepis, elektronski zapis, vpogled).
Način posredovanja informacij:
Prosilcu se zahtevana informacija posreduje tako, da se mu zagotovi njen prepis, fotokopijo, elektronski zapis, ali pa da se mu omogoči vpogled v vsebino zahtevane informacije. Če organ zahtevo za dostop do informacij javnega značaja delno ali v celoti zavrne, o tem izda odločbo.
Stroški posredovanja informacij:
- Stroškovnik je določen na podlagi Uredbe o višini stroškov posredovanja informacij javnega značaja Uradni list RS, št. 40/2004).
- Vpogled v zahtevano informacijo je brezplačen.
- Za posredovanje prepisa, fotokopije ali elektronskega zapisa zahtevane informacije lahko organ prosilcu zaračuna materialne stroške.
Rok za odločitev:
Organ je dolžan o zahtevi prosilca odgovoriti najpozneje v roku 20 delovnih dni od dneva prejema popolne zahteve.
Pravno varstvo:
Prosilcu je pravno varstvo zagotovljeno samo v primeru, da je podal pisno zahtevo. Zahteva, ki je bila poslana po elektronski pošti, se šteje za pisno zahtevo, če je opremljena z elektronskim podpisom, v nasprotnem primeru jo organ obravnava kot ustno zahtevo.
4. SEZNAM NAJPOGOSTEJE ZAHTEVANIH INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA
a) Seznam najpogosteje zahtevanih informacij:
- Priloga 1: Organigram zavoda
- Priloga 2: Statut IHPS 21.04.2010 17.10.2016: pdf [7,07 mB]
- Priloga 3: Sklep o preoblikovanju Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, p.o., v javni zavod Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije: pdf [3,82 mB]