Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Predstavitev

Obstajamo že 40 let z namenom, da bi se pridelovanje zdravilnih rastlin v Sloveniji razširilo v večjem obsegu, da bi slovensko tržišče bilo oskrbljeno s slovensko surovino in bi za izdelke slovenske prehranske in farmacevtske industrije uporabljali lokalno pridelane surovine.
Izvajamo raziskave na področju zdravilnih rastlin s področja:

  • botanike in biologije,
  • agrotehnike pridelovanja v najširšem pogledu,
  • kemičnih analiz sestavin,
  • farmacevtske učinkovitosti zdravilnih rastlin,
  • ekonomike pridelovanja.

Področje zdravilnih in aromatičnih rastlin se je na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu začelo leta 1976 z namenom, da bi se ustanovil vseslovenski center za pridelavo, predelavo in uporabo zdravilnih in aromatičnih rastlin. Idejo in vsebino so dali prof. dr. Tone Wagner – agronom, prof. dr. Franc Sušnik – biolog, prof . dr. Pavle Bohinc – farmacevt.

Na začetku je bil postavljen Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin, ki je bil zbirka 40 različnih tradicionalnih, avtohtonih zdravilnih in aromatičnih rastlin iz Slovenije. Z leti je se je zbirka povečevala z izmenjavo semena in sadik iz botaničnih vrtov ali podobnih inštitucij iz Evrope in sveta. Danes je v vrtu posajenih okoli 250 različnih vrst zdravilnih in aromatičnih rastlin. Površina vrta je 0,30 ha. V vrtu proučujemo rast in razvoj nekaterih rastlin, količino pridelka, količino učinkovin in napad bolezni in škodljivcev. Vrt oskrbujemo v skladu z eko smernicami. Pridelek vrta je eko seme.

Naloge, ki se odvijajo na področju zdravilnih in aromatičnih rastlin na Inštitutu in so povezane s samim vrtom so:

  • znanstveno-raziskovalno delo;
  • svetovalno delo;
  • izobraževanje;

V sklopu vrta nudimo:

  • prodajo eko semena in sadik zdravilnih in aromatičnih rastlin;
  • nasvete za pridelovanje zdravilnih in aromatičnih rastlin;
  • vodenje ekskurzij po vrtu;
Ogledni del Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin (foto: N. Ferant)
Poskusni del vrta – pridelava melise, v ozadju cvetoči baldrijan (foto: N. Ferant)

 

 

 

 

 

 

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani