Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Sadilni material hmelja – Certificirane sadike hmelja – CSA

Sadika hmelja v lončku
Sadilni material hmelja

Pridelava certificiranega sadilnega materiala hmelja  – certificirane sadike A, poteka skladno z zakonodajo na tem področju.

Naročila za pridelavo sprejemamo v jesenskem obdobju za naslednjo vegetacijo oziroma do 30. aprila v tekočem letu razmnoževanja. In sicer za sorte: AURORA, CELEIA, SAVINJSKI GOLDING, BOBEK, STYRIAN GOLD, STYRIAN EUREKA, DANA, STYRIAN WOLF, STYRIAN CARDINAL, STYRIAN EAGLE, STYRIAN KOLIBRI, STYRIAN DRAGON in STYRIAN FOX.

Naročila sprejemamo po vrstnem redu (datum naročila) do zapolnitve kapacitet.

Prosimo vas, da naročila za sadike oddajate preko novih spletnih obrazcev.

Dodatne informacije pridobite po tel.: 03/71-21-634 in na prodaja@ihps.si

Pojasnilo (4.10.2023)

Vezano na sortno strukturo v slovenskih hmeljiščih in ker je težko pridobiti jasno napoved glede nadaljnje sortne politike, je IHPS po predhodnem posvetu s trgovci s hmeljem določil obseg razmnoževanja. Obseg števila osnovnih matičnih rastlin, ki so namenjene razmnoževanju, je določen iz deleža posajenih posameznih sort hmelja v slovenskih hmeljiščih. To pomeni, da za sorte, ki so zastopane v večjem deležu – najmanj 10 % in več v pridelavi, ohranjamo število matičnih rastlin s katerim zagotovimo število sadik za 8 – do 10 % letno obnovo glede na zasajeni obseg sorte (št. ha) v pridelavi. To velja za sorte Aurora, Celeia, Bobek, Savinjski golding, Syrian Wolf in Styrian gold.

Za ostale sorte v pridelavi, za katere se v zadnjih letih ne izkazuje večji interes – Styrian Eureka, Dana, Styrian Cardinal, Styrian Eagle, Styrian Kolibri, Styrian Dragon in Styrian Fox, pa imamo manjše število osnovnih matičnih rastlin. Za razmnoževanje v 2024 imamo možnost povečanja števila matičnih rastlin kot jih je v trenutnem obsegu, ki zagotavlja število sadik za sajenje 1 ha na letni ravni. V kolikor bi si želeli posaditi več kot 1 ha navedenih sort v letu 2025 je nujno, da naročilo oddate najkasneje do 20. decembra 2023.

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani