Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

LAS SSD ZELIŠČA

Zvočni posnetek

Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS kot sodobno povezovalno središče SSD na področju zelišč

Logotip: RS Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijoLogotip: Evropska unija Evropski strukturni investicijski skladiLogotip: LAS Spodnje Savinjske doline

»Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj«

Predstavitev

Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS (v nadaljevanju: VZAR) je bil ustanovljen leta 1976 in od takrat je doživel le nekaj manjših sprememb. Po več kot 40-letnem obstoju pa se je pokazala potreba po drugačni, bolj sodobni ureditvi VZAR kot osrednje povezovalne točke prebivalcev SSD na področju pridelave in uporabe zelišč ter prostora za spodbujanje družbene in socialne vključenosti različnih skupin prebivalstva.

Znanje na tem področju na IHPS obstaja, prav tako obsežna zbirka najrazličnejših zelišč, a želimo ta prostor narediti bolj prepoznaven in privlačen. Tukaj naj bi se stikalo znanje in potrebe prebivalcev SSD. Zeliščarstvo je področje, ki nudi široko paleto možnih aktivnosti in možnost razvoja različnim skupinam prebivalstva, tudi ranljivim skupinam. VZAR je že sedaj en izmed osrednjih objektov na področju zelišč v Sloveniji, celovita preureditev in posodobitev pa bo omogočala še boljšo prepoznavnost in privabljanje obiskovalcev iz SSD in širše; s tem se bo v SSD privabilo tudi več interesentov za uporabo druge turistične ponudbe v SSD.

S tem v mislih je dr. Barbara Čeh s sodelavci v letu 2017 pristopila k sestavljanju projektne vloge na razpis JAVNI  POZIV za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS SSD iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) v naseljih Braslovče, Griže/Migojnice, Petrovče, Polzela, Prebold, Šempeter, Tabor, Vransko in Žalec v letih 2017–2018.

Vabimo vas, da sledite izvajanju projektnih aktivnosti in se udeležujete dogodkov, ki jih objavljamo po različnih kanalih obveščanja, vsekakor pa so novice sproti objavljene na tej spletni strani.

Projekt ZELIŠČA SSD_predstavitev

Plakat projekta ZELIŠČA SSD

Z izvedbo operacije rešujemo več izzivov iz SLR LAS SSD s poudarkom na področju večje vključenosti mladih, žensk in drugih ranljivih skupin prebivalstva (mladi do 30 let, starejši od 50 let in osebe brez izobrazbe) v družbo.

Poleg tega so cilji projekta:

  • razvoj osnovnih storitev z ureditvijo VZAR v povezovalno središče na področju zelišč – ureditev površine za preživljanje prostega časa na prostem, za izvajanje prireditev in izobraževanj na področju zelišč s ciljem doseganja višje kakovosti življenja;
  • povečanje kakovosti življenja v urbanem območju s spodbujanjem zdravega in aktivnega življenjskega sloga, in sicer tudi pri ranljivih skupinah – navduševanje za pridelovanje in uporabo zelišč in s tem spodbujanje njihovega socialnega vključevanja v družbo;
  • povečanje bralne pismenosti prebivalcev z organizacijo dogodkov v MSK Žalec in bukvarno, ustvarjeno v VZAR;
  • varstvo okolja in ohranjanje narave, in sicer bomo prebivalce izobraževali/seznanili o pomenu biotske raznovrstnosti v naravi, na katero lahko bistveno pozitivno vplivamo z zmanjšanjem nabiralništva zelišč v naravi in da raje pristopimo k pridelavi/gojenju zelišč. S tem pomagamo ohranjati njihove naravne habitate;
  • spodbujanje inovativnosti in pozitiven vpliv na večje možnosti za samozaposlovanje/zaposlovanje na področju zelišč ter ustvarjanje zelenih delovnih mest, razširitev znanja prebivalcev.

Vodilni partner operacije je Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS), vodja operacije dr. Barbara Čeh (barbara.ceh@ihps.si; tel.: 03 71 21 162). Partnerji v projektu pa so: Medobčinska matična knjižnica Žalec, Turistično društvo Žalec in Mizarstvo Žgank Matjaž s.p.

Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Logotip: Medobčinska splošna knjižnica Žalec

Logotip: Turistično društvo Žalec

Logotip: Mizarstvo Žgank Matjaž s.p.

 

1.februar 2018 do 31. januar 2019

RADIO CELJE, 28. november 2018, Kronika Radia Celje

EVROPSKI VRT Zelišča in dišavnice za povezovanje

Delo, 30. 11. 2018, več v prilogi.

Med zelišči kmalu tudi z invalidskimi vozički

Delo, 10.5. 2018, več v prilogi.

KMALU NOV VRT ZDRAVILNIH IN AROMATIČNIH RASTLIN V ŽALCU – NA SAVINJSKI TV

https://www.facebook.com/195376649880/videos/319206368931865/

ZNANE NOVE PODROBNOSTI O VRTU ZDRAVILNIH IN AROMATIČNIH RASTLIN –  v reviji Žalčan

http://zalcan.si/2018/11/29/19/novice/znane-nove-podrobnosti-o-vrtu-zdravilnih-in-aromaticnih-rastlin/?fbclid=IwAR0ZINl8NcNO8x9cKQfDKzJDyTbixf5azgdC64N9DwKyupXUda2-q9-udV0

POSODOBLJEN VRT – V UTRIPU SAVINSKKE DOLINE

POSODOBLJEN VRT – objavljen v časopisu

ŽALSKI ZELIŠČNI VRT V NOVI PREOBLEKI – V NOVEM TEDNIKU

Prispevek o vrtu v Novem tedniku

NOVOSTI V VRTU ZDRAVILNIH RASTLIN NA ZELENEM VALU

Več na 19.55 minuti

PREDSTAVITEV DOGAJANJA NA PROJEKTU NA RADIU OGNJIŠČE

Novosti v vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin

OBJAVA V REVIJI ŽALČAN

V ŽALCU BO ZAŽIVEL VRT ZDRAVILNIH IN AROMATIČNIH RASTLIN

IZOBRAŽEVALNO PREDAVANJE ‘NAJZANIMIVEJŠA ZELIŠČA ZA TRG’

V sklopu operacije Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije kot sodobno povezovalno središče Spodnje Savinjske doline na področju zelišč, vas vabimo na izobraževalno predavanje, ki bo vsredo, 12.12. 2018 v Občinski knjižnici Prebold.  Več v prilogi.

NOVINARSKA KONFERENCA 27. NOVEMBRA OB 11.30 URI NA IHPS

V sklopu operacije, ki jo vodi IHPS in bo trajala eno leto, smo že izpeljali vrsto aktivnosti, ki smo jih želeli predstaviti novinarjem in drugim zainteresiranim obiskovalcem. Na terenu smo si ogledali na novo nastajajoči vrt, zaradi ostrega severnega vetra pa smo se v nadaljevanju prestavili v mikropivovarno IHPS.

Vabilo na novinarsko konferenco

Izjava za javnost

PRAKTIČNA DELAVNICA IZDELAVA DOMAČE KOZMETIKE IZ ZELIŠČ

v sklopu operacije Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije kot sodobno povezovalno središče Spodnje Savinjske doline na področju zelišč, vas vabimo na praktično delavnico, ki bo v četrtek, 22.11. 2018 v Občinski knjižnici Braslovče.  Več v prilogi.

Utrinke z delavnice najdete tukaj

PRAKTIČNA DELAVNICA KAKO UREDIMO IN ZASADIMO VISOKO GREDO

V okviru operacije Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS kot sodobno povezovalno središče SSD na področju zelišč vas vabimo na praktično delavnico Kako uredimo in zasadimo visoko gredo, ki bo potekala 27.novembra 2018 ob 11. uri v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS, Cesta Žalskega tabora 2, Žalec. Več v prilogi.

PRAKTIČNA DELAVNICA Z ZELIŠČI ZA MLAJŠE OD 30. LET

V okviru operacije Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS kot sodobno povezovalno središče SSD na področju zelišč vabimo na praktično delavnico za mlajše od 30. let z namenom, da se spoznajo in navdušijo nad delom z zelišči tudi tisti, ki jih še ne poznajo. Praktično se bomo lotili presajanja zelišč v zanimive tematske zasaditve. Vodila nas bo mag. Nataša Ferant, ki nam bo povedala tudi nekaj zanimivosti iz sveta zelišč. Termin 29.oktober 2018 od 16 do 17.30 na IHPS. Več v prilogi.

Utrinke z delavnice najdete tukaj.

PRAKTIČNA DELAVNICA ZA PRIDOBIVANJE NOVIH DELOVNIH IZKUŠENJ IN KOMPETENC: ZELIŠČA ZA RAZLIČNE NAMENE UPORABE – TEMATSKE ZASADITVE

V okviru operacije Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS kot sodobno povezovalno središče SSD na področju zelišč vas vabimo na 2. praktično delavnico z naslovom Zelišča za različne namene uporabe – tematske zasaditve, ki bo potekala 26. oktobra 2018 z začetkom ob 11 uri v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin. Tokratna delavnica je namenjena predvsem brezposelnim in tistim, ki želijo pridobiti nove izkušnje, znanje in kompetence na področju zelišč, z namenom pridobivanja novih znanj in kompetenc in da se srečamo, družimo in spoznamo tisti, ki nas zelišča zanimajo in da nad delom z zelišči navdušimo nove prebivalce SSD. Več najdete na tej povezavi.

Utrinke z delavnice najdete tukaj.

IZOBRAŽEVALNO PREDAVANJE S PRAKTIČNIMI PRIKAZI: MOŽNOSTI UPORABE ZELIŠČ ZA PRIPRAVKE ZA VARSTVO IN KREPITEV RASTLIN

V okviru operacije Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS kot sodobno povezovalno središče SSD na področju zelišč vas vabimo na izobraževalno predavanje s praktičnimi prikazi na temo: Možnosti uporabe zelišč za pripravke za varstvo in krepitev rastlin. Dogodek bo izveden 25. oktobra 2018 ob 13. uri v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS, Cesta Žalskega tabora 2, Žalec. Več v povezavi.

Utrinke z delavnice najdete tukaj.

PRAKTIČNA DELAVNICA ZA STAREJŠE OD 50 LET: ZELIŠČA ZA RAZLIČNE NAMENE UPORABE – TEMATSKE ZASADITVE

V okviru operacije Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS kot sodobno povezovalno središče SSD na področju zelišč vas lepo vabimo na prvo praktično delavnico, ki bo potekala 25. oktobra 2018 z začetkom ob 10 uri na IHPS. Tokratna delavnica je namenjena predvsem starejšim od 50 let z namenom, da se srečamo, družimo in spoznamo tisti, ki nas zelišča zanimajo in nad delom z zelišči navdušimo tudi tiste, ki jih še ne poznajo. Več v povezavi.

Utrinke z delavnice najdete tukaj.

NATEČAJ ZA NAČRT PREUREDITVE VRTA ZDRAVILNIH IN AROMATIČNIH RASTLIN NA IHPS.

V okviru projekta Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS kot sodobno povezovalno središče SSD na področju zelišč (akronim operacije: ZELIŠČASSD), ki poteka s podporo LAS SSD iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, razpisuje…Več…

PRAVLJIČNA URA NA TEMO ZELIŠČ IN NATEČAJ ZA PODLAGO KNJIŽNIH KAZALK

V četrtek, 15. marca 2018, smo se na pravljičnem srečanju v knjižnici v gradu Komenda na Polzeli pridružili čarovnici Lenčki in njenim gozdnim prijateljem na razburljivem popotovanju po svetu zelišč ter se zabavali ob hudomušnih zgodbicah. Izvedeli smo veliko zanimivega o zeliščih. Več…

Poročilo z dogodka na strani knjižnice

VABILO NA PREDAVANJE PRIDELOVANJE IN NABIRANJE ZELIŠČ

V torek, 17. aprila 2018, vas ob 19. uri vabimo v Medobčinsko splošno knjižnico Žalec na predavanje Pridelovanje in nabiranje zelišč.

Več v prilogi.

Poročilo z dogodka najdete tukaj.

VABILO NA PRAVLJIČNO URO NA TEMO ZELIŠČ 24. APRILA 2018

Vabljeni na pravljično urico na temo zelišč in natečaj za slikovno podlago knjižnih kazalk, ki bo v torek, 24. aprila 2018, ob 18. uri v Občinski knjižnici Tabor. Bomo tudi ustvarjali na temo zelišč. Preberi več

Poročilo z dogodka: V torek, 24. aprila 2018, smo imeli v Občinski knjižnici Tabor pravo zeliščno pravljico. Pravljično uro je vodila dr. Barbara Čeh z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, in sicer v sklopu evropskega projekta Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije kot sodobno povezovalno središče Spodnje Savinjske doline na področju zelišč. S pomočjo čarovnice Lenčke smo se podali v svet zdravilnih rožic,  ki jim rečemo tudi zelišča. Več o dogodku najdete tukaj.

VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO 5. MAJA OB 10 URI NA IHPS

Novinarjem in ostalim obiskovalcem bomo predstavili operacijo, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V sklopu operacije, ki jo vodi IHPS in bo trajala eno leto, smo že izpeljali vrsto aktivnosti, med njimi natečaj za preureditev Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS. Na dogodku bomo razglasili zmagovalca/ko tega natečaja in mu/ji podelili nagrado, avtor/ica pa bo v nadaljevanju predstavil/a njegov/njen zmagovalni predlog preureditve. V nadaljevanju bo čas za vprašanja. Več…

Z NOVINARSKE KONFERENCE – RAZGLASITEV ZMAGOVALKE NATEČAJA ZA PREUREDITEV VRTA ZDRAVILNIH IN AROMATIČNIH RASTLIN NA IHPS

Ob lepem sončnem dopoldnevu 5. maja 2018 smo se zbrali na novinarski konferenci v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin (VZAR) in novinarjem ter ostalim obiskovalcem predstavili operacijo Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS kot sodobno povezovalno središče SSD na področju zelišč. V nadaljevanju smo razglasili zmagovalko natečaja za preureditev VZAR, ki je bil razpisan za mlade do 30 let v februarju 2018. Komisija IHPS je izbrala predlog Nine Friškovec in ji ob tej priložnosti podelila nagrado. Friškovčeva je v nadaljevanju predstavila zmagovalni predlog preureditve Vrta.  Več…

VABILO NA PREDAVANJE PRIDELOVANJE IN NABIRANJE ZELIŠČ 2

V četrtek, 10. maja 2018, vas vabimo v Občinsko knjižnico Vransko na predavanje Pridelovanje in nabiranje zelišč. Zelišča so ljudstva nabirala že od nekdaj, a je to znanje postopoma zamrlo. Pridelovanje, nabiranje, uporaba in koristnost le teh pa je danes zopet aktualno. V okviru projekta bo predavanje podala mag. Nataša Ferant z IHPS. Več v prilogi.

Poročilo z dogodka najdete tukaj.

 

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani