Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Analize živil

Na podlagi odločbe ministra za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano je Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije pooblaščen za:

  • ugotavljanje skladnosti piva (odločba št. 324-57/2004/2, objavljena v Uradnem listu RS, št. 51/04) in za
  • ugotavljanje skladnosti soli, gorčice, začimb, juh, omak, pripravljenih solat, beljakovinskih izdelkov, kvasa in njim podobnih izdelkov (odločba št. 324-58/2004/3, objavljena v Uradnem listu RS, št. 51/04).

Poleg analiz določenih v pravilnikih o kakovosti živil izvajamo tudi določanje nekaterih dodatkov v živilih kot so antioksidanti, konzervansi, barvila in arome.

Posebno poglavje predstavlja delo na področju ugotavljanja pristnosti živil v smislu geografskega porekla, letnika pridelave in botanične čistosti jedilnih olj, sadnih sokov, hmelja, medu. To delo poteka na osnovi analiz naravnih barvil, sestave hlapnega dela arome, maščobnokislinske, tokoferolne ali sterolne sestave in vsebnosti drugih potrebnih biomarkerjev.

Razvito imamo analizno metodologijo za določanje nekaterih zdravju škodljivih snovi v živilih,  kot je prisotnost PAH-ov v bučnem olju.

Usposobljeni smo za določanje količine maščob v oljnicah, določanja njihove maščobnokislinske sestave in vsebnosti tokoferolov in sterolov.

Za dodatne informacije v zvezi z analitiko živil smo vam na voljo na tel. 03 71 21 608 ali po e-pošti:  iztok.kosir@ihps.si.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani