Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Z4-4557: Razvoj in vpeljava Crispr/Cas diagnostike za …

Z4-4557: Razvoj in vpeljava Crispr/Cas diagnostike za terensko detekcijo viroida razpokanosti skorje agrumov (CBCVd) v hmelju (Humulus lupulus L.)

Logotip: ARIS

ARIS projekt Z4-4557

Velik potencial v rastlinski diagnostiki predstavlja uporaba CRISPR sistema, zaradi velike občutljivosti, specifičnosti, hitrosti, fleksibilnosti, robustnosti in preproste uporabe. CRISPR v kombinaciji z RT-RPA in hitrimi testi omogoča hitro določanje, ki je primerno tudi za uporabo na terenu. Glavni cilj projekta je razviti metodo CRISPR/Cas-RT-RPA za določanje viroida CBCVd, ki bo bistveno skrajšala čas analize hkrati pa bo občutljiva, cenovno ugodna in primerna za številne aplikacije, med katerimi bo najpomembnejša možnost uporabe na terenu. Viroid CBCVd povzroča neozdravljivo bolezen hudo viroidno zakrnelost hmelja, ki je v obdobju 2007–2020 v Sloveniji prizadela skoraj 500 ha hmeljišč (od 1500 ha), kljub izkrčenju več kot 330 ha, izvajanju ukrepov in nadzoru pa se še danes širi na nove nasade. Trenutno je v rutinski uporabi RT-PCR, ki ne omogoča odkrivanja latentnih okužb, zato obstaja potreba po hitri in občutljivi metodi. V predhodnih raziskavah smo razvili občutljive molekularne metode, ki omogočajo sočasno določanje in kvantifikacijo, ampak ne omogočajo fleksibilnega in hitrega določanja. Razvoj novih metod je nujen korak k odkrivanju novih žarišč in zajezitvi širjenja, kar naše ekspertize najbolj zaobjamejo. V okviru projekta bomo razvili tri metode: RT-RPA, CRISPR/Cas in CRISPR/Cas-RT-RPA. Z uporabo vseh izboljšav pričakujemo, da bomo čas analize iz 2 dni, ki jih potrebujemo za RT-PCR, skrajšali na 1 uro. Razvito metodo bomo zato vpeljali za uporabo na terenu, hitro odkrivanje novih žarišč in testiranje certificiranih sadik hmelja. Razvoj metode, ki bo omogočala hitro določanje, brez predhodne izolacije RNA, hkrati pa bila občutljiva in primerna za uporabo na terenu, bo pomenil velik napredek pri raziskavah hmelja, kot rastlinski diagnostiki nasploh. Metoda bo uporabna za hitra odkrivanja novih žarišč, testiranjih sadilnega materiala, vrednotenju odpornosti sort in epidemiološke študije. To bo omejilo nadaljnje širjenje bolezni in ublažilo ekonomsko škodo v hmeljarstvu.

Trajanje projekta: 1.10.2022 do 30.9.2024

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani