Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Sestanek strokovne ekspertne skupine Commodity Expert Group (CEG) Minor Uses in Hops

Jesensko srečanje strokovne skupine Commodity Expert Group (CEG) Minor Uses in Hops je potekalo neposredno v regiji hmelja v Poperingeju v Belgiji od 8. do 9. novembra 2022. Srečanja se je udeležilo 20 strokovnjakov iz 5 držav EU in tudi iz ZDA. Na srečanju so izmenjali izkušnje iz zadnje pridelovalne sezone hmelja, problematiko varstva rastlin v posamezni državi članici, poročila o pomembnih poskusih in projektih v letu 2022 v EUMUDA ter pogled na načrtovane aktivnosti za leto 2023. Splošna vprašanja na dnevnem redu so bila koncept indeksa listne površine (leaf wall area) pri odmerjanju pripravkov pri pridelavi hmelja, stanje MRL za hmelj na nivoju v EU, regulativne zadeve in status MRL za različne trge hmelja po svetu (Indija, Koreja, Vietnam, idr.), namreč vse več držav po svetu postavljajo svojo, interna pravila – zahteve.

Na sestanku smo se člani CEG seznanili s Predlogom trajnostne rabe FFS in spremembo Uredbe (EU) 2021/2115 o trajnostni rabi FFS. Najpomembnejša tema srečanja je bila ekološka pridelava hmelja – in njen pričakovani razvoj v bližnji prihodnosti. Po sestanku drugi dan smo si ogledali hmeljišče v Poperingu, kjer pridelujejo hmelj po načelih ekološke pridelave. Po ogledu smo imeli možnost preizkusiti njihova piva, zvarjena iz ekološkega hmelja.

Skupinska slika udeležencev sestanka na stopnicah

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani