Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

16. dneva odprtih vrat v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS

Vabimo vas na 16. Dneva odprtih vrat na naš inštitut, ki bosta potekala 5. in 6. maja 2023 od 8h do 18h. Zvrstila se bodo odlična predavanja, ves čas pa bo potekala prodaja ekološko pridelanih sadik zelišč.

 5. maj 2023

9.00-9-15: Zelišča kot sopotnik pri izboljšanju socialnega vidika človeka – posvet

9.15-9.30: Zelišča kot partner v srebrni ekonomiji

Predavateljica: dr. Alenka Rožaj Brvar, MBA, direktorica SIS EGIZ, koordinatorica SRIP Zdravje medicina

Vsebina: V druženju se bomo osredotočili na aktivno zdravo staranje ter možnosti za gojenje zelišč v srebrni ekonomiji. Srebrna ekonomija – kaj je to?

Veselimo se vaše družbe!

9.30-9.45: Krožna zgodba Flora Viva

Predavateljica: Mojca Domjan, Allium so.p., Etri skupina

Vsebina: Dober čaj v javne zavode? Seveda! Kje vidimo težave in kako jih bomo reševali? Smo optimistični ali ne? Imate tudi vi kakšne ideje in svoje izkušnje? Pridružite se dogodku!

9.45-10.00: Potrebe po pridelavi zelišč v Sloveniji – povpraševanje večje od ponudbe

Predavateljica: prof. dr. Karmen Erjavec, Fakulteta za zdravstvene vede, UN Novo mesto

Vsebina: V prijetnem druženju se bomo posvetili tematiki, kaj želijo kupci na področju zelišč. Kje so ovire za pridelavo zelišč v Sloveniji, kje možnosti razvoja pridelave in odkupovanja zelišč?  Izbor najustreznejšega zelišča mora temeljiti na dokazani učinkovitosti, povpraševanju kupcev, podnebni ustreznosti in znanju pridelave – kaj je najbolj zanimivo in smiselno?

Pridružite se zanimivi in aktualni vsebini in sodelujte v razpravi!

10.00-10.15: Ajbiš, laški smilj in trajni lan – kje jih lahko pridelujemo in kako

Predavateljica: mag. Nataša Ferant, IHPS

Vsebina: Kakšni so pridelki in kvaliteta zelišč, ki rastejo v različnih predelih Slovenije? Vsekakor zanimivi rezultati preučevanja minulih letih pri ajbišu, laškem smilju in trajnem lanu.  Gotovo vam bodo podatki v pomoč pri vašem vrtičkanju 😊 in tudi če pridelujete zelišča na večjih površinah!

Pridružite se nam!

10.30: RAZPRAVA

17:00-18:00: Dišavnice in okusi Evrope

Predavatelj: dr. Janko Rode

Vsebina: Predavanje nas bo vodilo skozi uporabo zelišč v tradicionalnih kuhinjah Evrope in prikazalo kulturno in prehransko raznolikost pokrajin Evrope. Skušali bomo najti razloge za razlike in podobnosti v uporabi dišavnic v slovenski kuhinji. Predstavljena pa bo tudi nova knjiga Začimbe in dišavnice – slovenski kulinarični vodnik, ki je plod sodelovanja svetovalcev Javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS in založbe Didakta

6. maj 2023

11.00 – :  Omama zelišč – od semena do aromatičnih izdelkov,

Predavatelja: Suzana Simenčič in Simon Veberič, Alchemia Pannonica

Vsebina: Alchemia Pannonica je mlada zeliščarska zgodba, skozi katero Suzana in Simon raziskujeta proces pridelave različnih eteričnih olj in hidrolatov. Kako ju je intuicija vodila po poti od zeliščarja do destilerja in aromaterapevtke? Zakaj je pomembno poznati poreklo zelišč in katere zeliščarske izdelke lahko ustvarimo za prodajo, preden na trg lansiramo npr. kozmetični izdelek?

16.00-17.00: Zelišča ali zelenjava?

Predavatelj: Igor Škerbot, KGZS-KGZ Celje, svetovalec specialist za zelenjadarstvo

Eko muzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, 1. nadstropje

Vsebina: Čebula, česen, peteršilj, zelena-kaj menite ali je to zelenjava ali zelišča? Ali pozna odgovor Igor Škerbot? Kaj pa vi menite? Ali je res potrebno rastline deliti ali jih lahko obravnavamo celostno glede na uporabo? Pridite in boste izvedeli, kot še ogromno ostalega o gojenju zelenjave, ki so tudi zelišča.

Vodeni ogledi v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin:

V petek 5. maja 2023 ob 10.00 bo vodila Cvetka Mastnak Čulk ob 16.00 bo vodil dr. Janko Rode

V soboto 6. maja 2023 ob 10.00 bo vodila Cvetka Mastnak Čulk, ob 15.00 bo vodila mag. Nataša Ferant

Oba dneva od 8.00-18.00 bo potekala prodaja pestre ponudbe eko sadik zdravilnih in aromatičnih rastlin v Vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS.

Vsekakor zelo zanimiva in aktualna vsebina, veseli bomo vaše družbe!

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani