Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Obvestilo glede stanja tehnološke zrelosti hmelja – 29. avgust 2016

Savinjski Golding je prešel v tehnološko zrelost okrog 20. avgusta. Sedaj je na nekaterih lokacijah še v tehnološki zrelosti, drugje pa je le-to že prešel.

Storžki Aurore so prešli v tehnološko zrelost med 25. in 29. avgustom tako v Savinjski dolini kot na Koroškem. Vsebnost alfa-kislin v ročno obranih storžkih se je glede na lokacijo vzorčenja ustalila pri 6,9 do 11,7 % v zračno suhih storžkih. Masa 100 suhih storžkov je dosegla 10,4 do 11,9 g.

Tudi storžki Styrian Golda so te dni prešli v tehnološko zrelost.

Pričakujemo da, bo sorta Styrian Wolf prešla v tehnološko zrelost v prihodnjih dneh. Priporočamo, da pred odločitvijo o obiranju počakate na rezultate naslednjega vzorčenja (rezultati bodo objavljeni v petek). Enako velja za Bobek tako na lokaciji v Savinjski dolini kot na Koroškem.  

Storžki Celeie so zeleni, zaprti, a je še veliko medlih. Vsebnost vlage imajo še nad 81 % na vzorčenih lokacijah v Savinjski dolini, v Radljah še nad 82 %. Storžki pridobivajo na masi.

V storžkih Styrian Cardinal se vsebnost alfa-kislin še vedno povečuje (trenutno je na vzorčeni lokaciji 10,1 % v zračno suhem hmelju), prav tako še intenzivno rastejo in pridobivajo na masi. Storžki so zeleni in že zaprti, a so še medli in ne kompaktni. 

Priporočamo, da se glede začetka obiranja vsake posamezne sorte v vaših nasadih odločate individualno – orientirate se glede na naše spremljanje tehnoloških parametrov in pred odločitvijo prinesete vzorec storžkov v analizo vsaj na vsebnost vlage. Upoštevajte tudi izteke karenc.

Za več informacij pokličite specialistko za hmeljarstvo Ireno Friškovec na KGZS ali dr. Barbaro Čeh na IHPS.

Podatke o stanju tehnološke zrelosti na spletni strani ažuriramo ob torkih in petkih po 15 uri.

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani