Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Hmeljarske informacije, Letnik 39, št. 15, 23. avgusta 2022

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta Žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: dr. Magda Rak Cizej
E-pošta urednika: magda.rak-cizej@ihps.si
Naklada: 200 izvodov
Ikona: Storžek hmelja v dveh barvah (temnozeleni listi in svetlo zeleni storžek)
ISSN 2536 - 2062
Letnik 39, št. 15
23. avgusta 2022

Vremenske razmere ter rast in razvoj hmelja (M. Rak Cizej, F. Poličnik)

V zadnjih štirinajstih dnevih vreme ni bilo prav nič drugačno kot smo ga vajeni že celotno poletje oziroma precejšen del rastne sezone. Ponovno smo bili priča visokim temperaturam zraka brez resnih padavin, te so bile le lokalno razporejene. Nekaj dni smo bili priča nizkim nočnim temperaturam zraka, ki so malo ublažile posledice visokih dnevnih temperatur. Konec minulega tedna je bilo zelo vetrovno, kar je rastline hmelja še dodatno izsušilo in onemogočilo nemoten fiziološki razvoj rastlin. Zadnja dva dni je na določenih lokacijah zapadla omejena količina dežja in sicer v povprečju nekje 10 mm. Upamo, da bodo vremenske razmere v zadnji dekadi avgusta in v začetku septembra zmerne, da bodo pozne sorte hmelja še dokončale svoj razvoj in da ne bodo predčasno – prisilno dozorele.

Zgodnje sorte hmelja smo v preteklem tednu že pospravili iz hmeljišč, večina ostalih sort hmelja pa zaključuje svoj razvoj in so že prešle oziroma prehajajo v tehnološko zrelost (BBCH 89), med njimi je tudi sorta Aurora, ki je zastopana na več kot 40 % slovenskih hmeljiščih. Sorta Celeia je v povprečju v fazi razvoja po BBCH 85 (50 % storžkov je kompaktnih).

Celotno obvestilo: docx  [153 kB], pdf [687 kB]

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani