Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Hmeljarske informacije, Letnik 40, št. 13, 12. avgusta 2023

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta Žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: dr. Magda Rak Cizej
E-pošta urednika: magda.rak-cizej@ihps.si
Ikona: Storžek hmelja v dveh barvah (temnozeleni listi in svetlo zeleni storžek)
ISSN 2536 - 2062
Letnik 40, št. 13
12. avgusta 2023

UKREPI ZA DOSEGANJE VISOKE KVALITETE HMELJA PRI KONČNEM UPORABNIKU

Kaj je definicija kakovostnega hmelja? (I. Košir, B. Cizej)

Pivovarji, kot večinski porabniki hmelja, razumejo pod pojmom kvaliteten hmelj, surovino, ki jim omogoča proizvodnjo piva najvišje kvalitete. Za to morajo biti poleg ustreznih sort, izpolnjeni osnovni kakovostni pogoji, kot so čistoča hmelja, primerna vlaga in vsebnost alfa-kislin ter eteričnega olja in njegova svežost, katere pokazatelj je indeks staranja hmelja (HSI). Povišane vrednosti HSI vodijo do neželenih senzoričnih ocen, zato so pričeli pivovarji omejevati zgornje dopustne vrednosti. Z mnogimi, enostavnimi prijemi lahko staranje do določene mere upočasnimo. Primeri so pravilno sušenje, preprečevanje zdrobljenosti, minimalna vsebnost primeri in odpada, ipd. Pivo je živilo in posledično so zahtevani najvišji standardi higiene. Potrebno je paziti in poskrbeti, da razni tuji, odpadki kot so: ostanki vrvice, smeti, cigaretni ogorki ne zaidejo v hmelj. Le kakovosten hmelj vedno najde pot do zadovoljnega kupca po dobri ceni in to mora biti cilj nas vseh.

Celotno obvestilo (popravek): docx  [65 kB], pdf  [280 kB].

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani