Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Hmeljarske informacije, Letnik 40, št. 5, 19. maja 2023

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta Žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: dr. Magda Rak Cizej
E-pošta urednika: magda.rak-cizej@ihps.si
Ikona: Storžek hmelja v dveh barvah (temnozeleni listi in svetlo zeleni storžek)
ISSN 2536 - 2062
Letnik 40, št. 5
19. maja 2023

VREMENSKE RAZMERE TER RAST IN RAZVOJ HMELJA (M. Rak Cizej)

V zadnjih štirinajst dneh smo bili priča hladnemu obdobju, s pogostimi in obilnimi padavinami. Na večini hmeljarskih lokacij, kjer spremljamo meteorološke podatke je od 1. maja do vključno 18. maja zapadla velika količina  padavin in sicer: Latkova vas (167 mm), Ojstriška vas (168 mm), Škofja vas (168 mm), Žalec (117 mm), Radlje ob Dravi (133 mm), Moškanjci (178 mm).

Hmelj je sicer v tem obdobju kljub hladnemu vremenu priraščal, vendar bolj počasi. Trenutno je v Savinjski dolini Aurora v fazi po BBCH 15 in dosega povprečno višino 1,5-1,7 m. STY Gold in SG sta v fazi razvoja po BBCH 14, dosegata pa višino cca. 1,4 m. BOB je v fazi razvoja po BBCH 15 in je v povprečju visok 1,4-1,5 m. Rast hmelja na Koroškem je upočasnjena in posamezne sorte v povprečju dosegajo višino pod 0,5 m, razen pri sorti AU, ki je visoka preko 0,5 m.

PRIMARNA OKUŽBA HMELJEVE PERONOSPORE (M. Rak Cizej)

8. maja smo pričeli s spremljanjem spor hmeljeve peronospore na standardnih lokacijah (Tabor, Breg pri Polzeli, Žalec – IHPS, Vojnik in Radlje ob Dravi). Na vseh opazovanih lokacijah so spore hmeljeve peronospore več ali manj prisotne in sicer od 0 do 9 spor/dan, kar je posledica primarne okužbe in prisotnost kuštravih poganjkov. Trenutno so na vseh opazovanih lokacijah, kjer izvajamo meritve meteoroloških parametrov, izpolnjeni vsi pogoji za okužbo s hmeljevo peronosporo. Zato vam svetujemo, da ste še naprej dosledni pri odstranjevanju kuštravih poganjkov, ki se pojavljajo tudi sedaj, ko opravljate drugo navijanje. Ko bodo razmere dopuščale uporabo škropilne tehnike v hmeljiščih, vam svetujemo, da nemudoma uporabite fungicid Aliette flash v 0,25 % konc., uporabo ponovite po 7 do 10 dneh. Trenutno je priporočana poraba vode od 300 do 400 l/ha, kar pa je odvisno od višine hmelja, posledično je poraba Aliette flash v tem času cca. 1 kg/ha.

Celotno obvestilo:  docx [52 kB], pdf  [168 kB].

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani