Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Obvestila sadjarjem, Letnik 31 , št. 21, 08. novembra 2022

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: Alenka Ferlež Rus
E-pošta urednika: alenka.ferlez-rus@ihps.si
Uredniški odbor: Alenka Ferlež Rus, dr. Magda Rak Cizej, dr. Sebastjan Radišek, Gregor Leskošek
Ikona za Obvestila sadjarjem
ISSN 2536-233X (za spletno izdajo)
Letnik 31 , št. 21
08. novembra 2022

VARSTVO JABLAN IN HRUŠK

Po padcu temperatur zraka pričakujemo v nasadih jablan in hrušk intenzivnejše odpadanje listja. Ob odpadanju listja na poganjkih nastajajo številne odprte rane, na katerih se lahko naselijo bakterije (Erwinia amylovora – hrušev ožig) in glive (škrlup, jablanov rak…), bodisi v obliki težko opaznih rakastih ran ali v obliki nevidne latentne okužbe, ki predstavljajo nova žarišča za širjenje bolezni v naslednjem letu. Zato svetujemo, da v času odpadanja listja za omejevanje nastajanja novih okužb, opravite škropljenje z enim od pripravkov na osnovi bakra kot so: Cuprablau Z 35 WG, Cuprablau Z 35 WP (3 kg/ha za zatiranje jablanovega škrlupa) ali Nordox 75 WG (1,6 kg/ha) – registriran samo za omejevanje okužb z jablanovim rakom.

V primeru nizkih temperatur pazite, da z bakrovimi pripravki škropite, ko so temperature enake ali višje od 5 °C.

VARSTVO KOŠČIČARJEV

Koščičaste sadne vrste so zaključile fazo intenzivnega odpadanja listja. V nasadih breskev in nektarin opravite jesensko škropljenje proti breskovi kodravosti in listni luknjičavosti koščičarjev. Proti listni luknjičavosti koščičarjev poškropite tudi marelice, češnje, višnje, slive in češplje.

Celotno obvestilo: docx [48 kB], pdf [ 210 kB]

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani