Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Obvestila sadjarjem, Letnik 32 , št. 10, 04. aprila 2023

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: Alenka Ferlež Rus
E-pošta urednika: alenka.ferlez-rus@ihps.si
Uredniški odbor: Alenka Ferlež Rus, dr. Magda Rak Cizej, dr. Sebastjan Radišek, Gregor Leskošek
Ikona za Obvestila sadjarjem
ISSN 2536-233X (za spletno izdajo)
Letnik 32 , št. 10
04. aprila 2023

VARSTVO JABLAN IN HRUŠK

Na območju Celjske regije je fenološki razvoj jablan zelo izenačen. V povprečju na opazovane lokacije in sorte je jablana v fenološki fazi zelenega popka D2 (BBCH 56), ko začne rasti poganjek, pri zgodaj cvetočih sortah (Carjevič, Summarred, Idared…) pa prehaja v fazo rdečega popka E(BBCH 57). Hruške povprečno na opazovano lokacijo in sorto dosegajo fazo E (BBCH 57).

Na območju Koroške so jablane in hruške v fenološki fazi BBCH 54 – 56.

Jablanov škrlup

Po zadnjih padavinah (31.3. – 1.4.) smo zabeležili izbruh askospor jablanovega škrlupa, a pogoji za okužbo na opazovanih sadjarskih lokacijah Celjske regije zaradi kratkotrajne omočenosti listne mase in sorazmerno nizkih temperatur niso bili izpolnjeni, zato okužba ni bila mogoča.

V prihodnjih dneh vremenska napoved napoveduje zelo hladno in suho vreme, možnost padavin pa ob koncu tedna. Zato spremljajte vremensko napoved in naslednje škropljenje jablan in hrušk proti škrlupu opravite tik pred napovedanimi padavinami.

Celotno obvestilo: docx [47 kB], pdf [179 kB].

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani