Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Obvestila sadjarjem, Letnik 32 , št. 11, 11. aprila 2023

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: Alenka Ferlež Rus
E-pošta urednika: alenka.ferlez-rus@ihps.si
Uredniški odbor: Alenka Ferlež Rus, dr. Magda Rak Cizej, dr. Sebastjan Radišek, Gregor Leskošek
Ikona za Obvestila sadjarjem
ISSN 2536-233X (za spletno izdajo)
Letnik 32 , št. 11
11. aprila 2023

VARSTVO JABLAN IN HRUŠK

Hladno vreme je upočasnilo fenološki razvoj. Na območju Celjske regije jablana v povprečju na opazovane lokacije in sorte prehaja v fazo rdečega popka E(BBCH 57), pri zgodaj cvetočih sortah (Carjevič, Summarred, Idared) pa do 50 % socvetij dosega fazo stadija balona E2 (BBBCH 59). Hruška povprečno na opazovano lokacijo in sorto dosega fenološko fazo stadija balona do začetka cvetenja E2 – F(BBCH 59 – 61).

Jablanov škrlup

Na sadjarskih lokacijah Celjske in Koroške regije je med 8. in 9. aprila padlo od 0,4 mm (Ponikva) do 7,2 mm (Črnova) dežja. Na lokaciji Črnova so bili izpolnjeni pogoji za zmerno ter lokaciji Braslovče in Slovenske Konjice za lahko okužbo z jablanovim škrlupom. Na ostalih lokacijah pogoji za okužbo niso izpolnjeni. V naravi smo zabeležili manjši izbruh askospor.

Naslednje škropljenje jablan in hrušk proti škrlupu približajte in opravite pred napovedanimi padavin. V primeru krajšega obdobja velike količine krajevnih padavin z vmesnim obdobjem suhega vremena in možnostjo škropljene pred ponovnimi padavinami, lahko škropljenje opravite s pripravkom Delan Pro (2,5 L/ha) na osnovi a.s. ditianon v kombinaciji z kalijevim fosfonatom ali s kontaktnim fungicidom na osnovi a.s. metiram Polyram DF (2 kg/ha).

Celotno obvestilo: docx [47 kB], pdf [179 kB].

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani