Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Obvestila sadjarjem, Letnik 32 , št. 13, 26. aprila 2023

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: Alenka Ferlež Rus
E-pošta urednika: alenka.ferlez-rus@ihps.si
Uredniški odbor: Alenka Ferlež Rus, dr. Magda Rak Cizej, dr. Sebastjan Radišek, Gregor Leskošek
Ikona za Obvestila sadjarjem
ISSN 2536-233X (za spletno izdajo)
Letnik 32 , št. 13
26. aprila 2023

VARSTVO JABLAN IN HRUŠK

Na območju Celjske regije je jablana v povprečju na opazovane lokacije in sorte v fenološki fazi cvetenja (fuji, gala, zlati delišes, elstar, jonagold) – odprtih 20 do 30 % cvetov F (BBCH 62 – 63), do polnega cvetenja F2 (BBCH 64 – 65) – odprtih 40 do 50 % cvetov in prvi venčni listi začnejo odpadati (zgodaj cvetoče sorte carjevič, idared). Hruška je povprečno na opazovano lokacijo in sorto v fazi konca cvetenja H (BBCH 69).

Škrlup in pepelasta plesen jablan

Na sadjarskih lokacijah Celjske in Koroške regije je med 24. in 25. aprilom padlo od 12 do 18 mm  mm dežja. Na vseh opazovanih lokacijah so bili izpolnjeni pogoji za zmerno ali lahko okužbo z jablanovim škrlupom. V naravi smo zabeležili zmeren izbruh askospor.

Glede na napoved sorazmerno toplega in nestanovitnega vremena pričakujemo ob naslednjih padavinah močnejše izbruhe askospor. Nadaljujte s preventivnim pristopom in opravite škropljenje jablan in hrušk pred naslednjimi padavinam. Uporabite kontaktne oz. površinske fungicide na osnovi a.s. ditianon kot so: Delan Pro (2,5 L/ha), Alcoban (0,75kg/ha) ali Delan 700 WG (0,75 kg/ha). V kolikor preventiven pristop ne bo izvedljiv, ga opravite najkasneje v času 24 ur po koncu padavin. V tem primeru dajte prednost pripravkom iz skupine anilinopirimidinov kot so: Chorus 50 WG (0,45 kg/ha), Pyrus 400 SC (1L/ha), Scala (1,125 L/ha), Pyramid (1,125 L/ha), Batalion 450 SC (0,7 – 1 L/ha) ali Faban (1,2 L/ha). Naštetim pripravkom, razen Fabanu, je potrebno dodati enega od naštetih kontaktni fungicid.

Celotno obvestilo: docx [49 kB], pdf  [192 kB].

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani